Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2012, 10:00 Суди
Чи з'явиться елітна багатоповерхівка на місці Пейзажної алеї в Києві?
Чи з'явиться елітна багатоповерхівка на місці Пейзажної алеї в Києві?

Чи з'явиться елітна багатоповерхівка на місці Пейзажної алеї в столиці? Вищий адміністративний суд знову роздмухав скандал: дозволив будівництво й поставив під загрозу існування скверу та дитячого майданчика, що нині є гордістю киян. Чи доведеться людям знову самим ставати на захист зеленої зони?

Рішення суду про те, що на місці цього скверу таки можна споруджувати - пролунало, як грім серед ясного неба. Люди були переконані: вже давно захистили Пейзажну алею від забудови. І хоча тепер МЗС має законне право знести всі ці фігурки та розпочати будівництво, дипломати кажуть: цього не робитимуть...

Олег Волошин, директор департаменту інформаційної політики МЗС України:

- Я чітко можу сказати, що МЗС нічого будувати на Пейзажній алеї не планує. Ми через суд лише домоглися визнання того, що відповідна земельна ділянка в далекому 2004 році була виділена МЗС на законних підставах. Крапка.

У МЗС нагадують: коли отримали цю ділянку від Київради, тут був лише смітник. Сквер люди розбили пізніше.

Олег Волошин, директор департаменту інформаційної політики МЗС:

- Якщо там вже є сквер по факту, ми готові будувати в іншому місці. Але у нас є кілька занепокоєнь і умов: перше - ми хочемо, щоб там були зруйновані гаражі, які під прикриттям скверу знову були там зведені, тому що цей кіт-сороконожка, опорна стінка, на якій розташований - він розташований задній стінці гаражів. Кіт має лишатись - гаражів там бути не повинно.

Власники дев'яти гаражів, про які йдеться, стверджують: якби не гаражі, що є приватною власністю, на цьому місці давно стояв би будинок.

Володимир Пряхін, місцевий мешканець:

- Никто не цепляется за эти гаражи как таковые, но это одна из возможностей бороться с МИДом в судах, потому что гаражи были приватизированы, и на данный момент они являются частной собственностью.

МЗС готове остаточно відмовитись від цієї ділянки, якщо Київрада змінить її статус, перетворивши на сквер. Це означатиме, що тут не будуватиме ніхто і нічого. Депутати такої пропозиції не відкидають. Кажуть: до 5 квітня Київрада вирішить, як розв'язати проблему, котру сама ж колись створила.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради:

- На сьогоднішній день позиція депутатів наступна: на пейзажній алеї будувати не треба, не можна, ми запропонуємо додатковий майданчик міністерству зовнішніх зв'язків для того, щоб вони могли побудувати чи реалізувати той проект, який у них був. Я особисто буду готувати проект рішення, щоб ця територія була визначена сквером, і не можна було там за визначенням будувати.