Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 січня 2012, 17:24 Суди
Житель Макіївки Станіслав Луценко відсидів 10 років за вбивство, якого не скоював
Житель Макіївки Станіслав Луценко відсидів 10 років за вбивство, якого не скоював

10 років за вбивство, якого не скоював, відсидів мешканець Макіївки Станіслав Луценко. Європейський суд з прав людини, а потім і Верховний суд України визнали, що 35-річного чоловіка покарано незаконно. Докладніше про свавілля вітчизняної Феміди.

Бабуся Станіслава (зустрічає онука):

- Единственный мой, золотой, никто тебя не дождался... Мать - как она страдала…(плаче)

Градом сліз зустрічає Станіслава його бабуся. Вона - єдина близька людина, що дочекалася на його повернення. Коли був у в'язниці, батьки померли, а рідний будинок - занедбаний.

Станіслав Луценко, постраждалий:

- Как-то буду пытаться здесь жить. Вот здесь хочу сделать камин, чтобы не разрушать очаг, только как-то его более осовременить. Что дальше - не знаю.

1995-го року тоді ще 18-річного студента звинуватили в замовному вбивстві бізнесмена. Хлопець рік відсидів у слідчому ізоляторі, доки не знайшлися свідки злочину, і його не виправдали. Цей випадок кардинально змінив подальшу долю юнака. Він покинув навчання й поїхав до Ташкенту на заробітки. Минуло сім років, як карну справу поновили, а самого Станіслава оголосили в міжнародний розшук.

Станіслав Луценко, постраждалий:

- В мое отсутствие меня и моего адвоката оправдательный приговор был отменен, и меня объявили в розыск. Жил в Узбекистане, работал, был прописан, права получил на свое имя. Т.е., реально ни от кого не скрывался. Когда исполнилось 25 лет, пошел в РОВД, чтобы поменять фото на паспорт. Меня задержали и самолетом экстрадировали в Борисполь в 2002 году.

З Борисполя доправили в донецьке СІЗО. Там Станіславу довелося ще рік просидіти, під час слухання змінилося 5-ро прокурорів, потім був остаточний вирок апеляційного суду області: в убивстві винний, посадовити за грати на 13-ть років. Та чоловік не опустив рук - правди вирішив шукати в Європейському суді. У Страсбурзі його покарання визнали незаконним через порушення 6-ої конвенції з прав людини - позбавлення справедливого судового розгляду. Та на цьому тюремний жах для Станіслава не скінчився.

Станіслав Луценко, постраждалий:

- Получилось так, что из полугода последующих за решением Европейского суда, в которые входили отпущенные три месяца для Украины на выполнения его решения, или 58 или 62 суток, пробыл в карцерах. Это были страшные на самом деле моменты в жизни.

Аби Станіслав не мав можливості спілкуватися з адвокатами - його перевозили з колонії в колонію.

Станіслав Луценко, постраждалий:

- В процессе преследований был доведен до такого состояния, что пришлось объявить голодовку и зашить себе рот, чтобы насильно не кормили. Нитка, иголка, плюс - немного решимости.

Останньою тюремною зупинкою став Дрогобич. Там до Станіслава, нарешті, пустили адвокатів і правозахисників. Документи зі Страсбурга, нарешті, потрапили до Верховного суду України, й там ухвалили рішення: перевірити законність засудження, і знову надіслати справу на розгляд.

Сергій Салов, адвокат постраждалого:

- Если новый суд вынесет ему оправдательный приговор именем Украины, то в этом случае суд в этом же оправдательном приговоре разъяснит его право требовать возмещение причиненного ему материального и морального вреда.

Станіслав пройшов усю судову вертикаль: від районного суду в Макіївці до Страсбурзького - у Франції, пережив 5ь колоній суворого режиму від Донеччини до Прикарпаття. Лишилася остання битва у війні з українською Фемідою: доленосне засідання суду першої інстанції. Дату його проведення чоловік чекає як день свого другого народження.