Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 листопада 2011, 16:32 Суди
На Львівщині чоловіка не випускають на свободу, незважаючи на рішення Європейського суду
На Львівщині чоловіка не випускають на свободу, незважаючи на рішення Європейського суду

В'язень Дрогобицької колонії - проти держави. Чоловік бореться проти української каральної машини, але поки марно. Ще три роки тому Європейський суд визнав Станіслава Луценка невинним. Та бідолаха попри те, що отримав компенсацію, досі перебуває за ґратами.

Станіслава Луценка 10 років тому звинуватили в замовному вбивстві. Суд відправив його за ґрати на 14 років. Однак чоловік себе винним не визнав, і вирішив шукати справедливості у Європейському суді з прав людини.

Станіслав Луценко, засуджений:

- В данный момент есть решение Евросуда, который признал, что я невиновен, что незаконно осужденный. Украина это признала, министерство юстиции выплатило компенсацию за то, что вынесен такой приговор, но, тем не менее, я продолжаю сидеть за решеткой.

Станіслав Луценко отримав понад 20 тисяч гривень грошової компенсації від держави. А от бажаної свободи - ні. До рішення Європейського суду чоловіка за зразкову поведінку навіть перевели на послаблений режим - він жив на поселенні, навчався заочно у виші та планував створити сім'ю. Та після вердикту міжнародної Феміди, на вимогу прокуратури його знову кинули за ґрати - через численні порушення режиму.

Андрій Максимчук, заступник Львівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень:

- Зберігання заборонених предметів - зокрема, мобільних телефонів, коштів, незалежно від номіналу - від гривні там і більше - вони всі є злісними порушеннями утримання режиму.

Це помста Станіславові, вважає його захисник.

Олег Мицик, адвокат засудженого:

- Держава в даному випадку вдалася до примітивної помсти людині, яка відстоювала свою правоту в Європейському суді. І після того пішла система стягнень, карцерів - людини, яка перед тим 7 років не допускала жодного стягнення, не мала.

Адміністрація Дрогобицької колонії характеризує Станіслава позитивно. Кажуть, готові випустити його хоч зараз.

Михайло Дюдзь, керівник Департаменту з виконання покарань у Львівській області:

- Претензій жодних до нього не має. Він не являється порушником режиму тримання. Залучається до робіт по благоустрою. Якщо ми отримаємо, зрозуміло, рішення, яке не буде оскаржуватися - в ту же хвилю, в той же день ми його випускаємо додому.

Потрапити додому, Станіслав Луценко мав би більше шансів, якби дійсно був убивцею - до рішення Євросуду його мали умовно-дочасно звільнити. Тепер справу, яка перебуває у Верховному суді, можуть переглядати роками.

Станіслав Луценко, засуджений:

- Лучше мне, как просто человеку - то, чего я не далал. Да, я готов, признаю, я это сделал - тогда меня отпустят, только тогда, потому что для этого будут основания. А в противном случае со мной будут разбираться еще пару лет, 11-12-тый год, сколько там потребуется.