Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 листопада 2011, 09:48 Суди
Трансплантологів з інституту Шалімова судитимуть у закритому режимі
Трансплантологів з інституту Шалімова судитимуть у закритому режимі

Дійшла до суду справа трансплантологів з інституту Шалімова. Відбулося попереднє засідання. Наразі на лаві підсудних - двоє анестезіологів та провідний хірург відомої клініки. Обвинувачення називає медиків членами міжнародного злочинного угруповання, що займалося незаконним пересаджуванням органів.

Троє провідних лікарів Інституту Шалімова за ґратами вже рік. Почалося все з гучної заяви правоохоронців, про викриття угруповання трансплантологів, до якої входили українські лікарі. Вони, начебто, за 100 тисяч доларів робили за кордоном незаконне пересаджування органів.

Юрій Кучер, керівник департаменту МВС України:

- Не ріже одного разу, а то й два в місяць провідні фахівці клініки, оперуючи хірурги, виїжджали на 5, на 10 днів виїжджали, ну, це про щось говорить.

За даними слідчих, медики їздили до Баку, де робили операції в ліцензованій клініці. Самі підозрювані визнають: із клінікою працювали, але на цілком законних засадах. А кому й від кого пересаджували органи, медики кажуть, не знали. Та й перевіряти мотиви донорів - не завдання лікаря, каже дружина хірурга.

Валентина Закордонець, дружина підозрюваного хірурга:

- Він був у Баку, він працював за цивільно-правовою угодою, і правоохоронні органи Баку до нього ніяких претензій не мають. Все це підтверджено документами, які знаходяться в матеріалах кримінальної справи.

Петро Зайченко, підозрюваний анестезіолог:

- Доноры сообщали о своем намерении добровольного безвозмездного донорства, составляя письменное согласие, предусмотренное узаконенным порядком трансплантации органов. После проведения персоналом клиники донорской операции и благоприятного протекания послеоперационного периода без предъявления претензий, жалоб, просьб отправлялись домой.

Наразі люди, які продавали свої органи по 10 тисяч доларів, є постраждалими у справі. Таких - тридцятеро. Саме на їхніх свідченнях ґрунтується обвинувачення.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- З усіх постраждалих на попереднє судове засідання прийшов лише один чоловік, але і він попросив у судді дозволу надалі не брати участі у судових засіданнях. Люди не хочуть показувати свої обличчя, адже свої донорські органи вони добровільно продали по 10 тисяч доларів.

Цей парубок 1987-го року народження живе на Хмельниччині, й ніде не працює. Він фігурує у справі як постраждалий. Та, на думку адвокатів підсудних, українська Феміда непослідовна. Адже судять лікарів, що просто працювали за угодою з іноземною клінікою, а постраждалими є люди, дії яких підпадають під кримінальну статтю - продаж власних органів. Кількагодинна перерва в засіданні - й суддя відмовляється випустити медиків з-під варти. Навіть більше - вона вирішує надалі розглядати справу в закритому режимі. Продовжать за три тижні.