Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2011, 12:08 Суди
Оголошено вирок Юлії Тимошенко: 7 років за гратами і штраф 1,5 млрд. гривень
Оголошено вирок Юлії Тимошенко: 7 років за гратами і штраф 1,5 млрд. гривень

Сім років за ґратами з позбавленням права обіймати посади у владі на три роки. Такий вирок Юлії Тимошенко виголосив сьогодні суддя Родіон Киреєв. Також екс-прем'єрка має відшкодувати півтора мільярда гривень "Нафтогазу України". Про день "ІКС" для Тимошенко, реакцію на вирок її прихильників та опонентів.

Зранку на Хрещатику велелюдно. Усі на нервах. Арка перед в’їздом до Печерського суду чорна від беркутівських касок. У правоохоронців наказ: нікого не пускати, навіть народних обранців. Напруження на вулиці зростає, коли розпочалося фінальне засідання суду. Мітингувальники вирішують іти мирною ходою Хрещатиком. Сотні беркутівців і бійців внутрішніх військ намагаються звільнити центральну вулицю столиці. Спецзасобів не застосовують, діють силоміць.

Правоохоронцям не легко - щойно відтиснуть мітингарів з одного боку, як ті атакують з іншого. Мобільні бригади беркутівців знай перебігають з місця на місце - й так ліквідовують локальні спроби прориву. Зняли навіть частину бійців, що вартували біля входу до Печерського суду. Правоохоронці вибігали під символічні слова пісні: "Єднаймося, єднаймося, ми - браття, настав для цього час!"

Одного з чоловіків, що провокував бійців "Беркуту", затримали й намагалися просто винести з Хрещатика. Через мегафон одразу повідомили: це народний депутат, який має статус недоторканного. Втрутився командир полку, й парламентаря відпустили. Головний беркутівець особисто заспокоював наляканого обранця.

Зі слів міліціянтів, вони затримали дванадцятьох осіб. П’ятьох феміністок, які влізли на піддашок ЦУМу й звідси вигукували гасла, вже відпустили. Долю сімох, що перешкоджали рухові на Хрещатику й бешкетували, ще вирішують. Не менш гаряче й напружено було на засіданні Печерського суду.

Юлія Тимошенко, обвинувачувана:

- Всі матеріали цієї справи були вивчені незалежною правозахисною організацією. Там чіткий висновок: ніякого складу злочину в моїх діях не має, порушення закону немає.

Та український суд так не вважає.

Родіон Киреєв, суддя Печерського районного суду м. Києва:

- Cуд засудив Тимошенко Ю.В. визнати винною у вчиненні злочину, передбачуваному статтею 365 частиною 3 КК України, і призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі на строк 7 років із позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, пов'язаних із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків на строк - 3 роки.

Також Тимошенко має відшкодувати півтора мільярда гривень "Нафтогазу України". Суддя зазначив: зважаючи на суспільно небезпечні дії колишньої прем'єрки, він не бачить підстав для пом'якшення покарання. Відбуватиме покарання вона на території Київської області. Після виголошення вироку екс-урядницю посадовили в автозак, і в супроводі кількох десятків правоохоронців повезли до СІЗО. Адвокати звинуваченої готують апеляцію.