Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 липня 2011, 14:41 Суди
Вбивця-водій Віктор Ковальчук вийшов на волю вже через 4 роки
Вбивця-водій Віктор Ковальчук вийшов на волю вже через 4 роки

Позбавити життя трьох людей, отримати десять років ув'язнення та вийти на волю вже за чотири. В Україні таке можливо. Варто лише заслужити повагу керівництва колонії, де відбуваєш покарання. Третього січня 2007-го нетверезий киянин Віктор Ковальчук власними "Жигулями" збив насмерть трьох людей. За вироком, сидіти він мав до 2017-го, та водій-убивця вже на волі. Як таке сталося?

Третього січня 2007 року Віктор Ковальчук напідпитку сів за кермо своїх "Жигулів" та на столичному мості Патона вбив трьох людей - двох даївців, які оформлювали ДТП та водія евакуатора. Справу Ковальчука Дніпровський суд столиці розглядав півтора року, кореспонденти програми "Свідок" відвідали 11 засідань. Адвокат підсудного вперто доводив: його клієнт не вбивця, а жертва - сів за кермо тверезим, але через хворобу знепритомнів. Не допомогло: Ковальчук тоді отримав по максимуму.

Сергій Федосеєв, суддя Дніпровського суду м. Києва (10 жовтня 2008 року):

- Призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років.

Замість січня 2017-го Ковальчук вдома вже нині.

Олексій Бєльський, кореспондент:

- Родичі загиблих міліціянтів та евакуаторника не розуміють, як Ковальчук, який нетверезим сів за кермо, убив на мості Патона трьох людей, не розкаявся і не визнав свою вину, не виплатив жодної копійки компенсації, за чотири роки вийшов на волю.

З’ясувалося, що в Кагарлицькій колонії, де відбував покарання водій, за дев’ять місяців він заробив аж одинадцять заохочень. Через це місцевий суд скоротив йому термін ув’язнення до п’яти років.

Сергій Остапченко, брат загиблого:

- Сегодня, и это не секрет, у каждого прохожего можно спросить, что такое суд, и есть ли доверие к судьям. Не осознавал вину до последнего, не осознавал материальных убытков - дети погибли, нужно помочь родителям. И он через 7 месяцев с колонии идет в Ирпень на ТВМ - это то же самое, как раньше была "химия".

Менш ніж за рік в Ірпені відбувся ще один суд, який відпустив Ковальчука на волю. Адвокат Віктора тріумфує. Він твердить: його безвинний клієнт став жертвою змови міліціянтів та судді Дніпровського суду, але тепер справедливість взяла гору - чоловік на волі.

Ігор Годецький, адвокат:

- Отаку звичайну, як для нашого суспільства, позицію, коли Міністерство внутрішніх справ чи прокуратура відстоює свої корпоративні інтереси і намагається когось зробити крайнім - потім приходиться цих невинних виправдовувати.

Григорій Лопатін, адвокат постраждалих:

- Ми будемо звертатися до Генеральної прокуратури з заявою про те, щоб переглянули обов’язково ті обставини, які передували звільненню цього громадянина від кримінальної відповідальності. Крім того, будемо звертатися зараз готується звернення до Департаменту виконання покарань - чим керувався керівник Кагарлицької виправної колонії №115, який звернувся до Кагарлицького районного суду.

Родичі загиблих кажуть: компенсації від Ковальчука їм не потрібні. Головне, аби чоловік справді розкаявся та відбув заслужений термін ув’язнення.