Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 травня 2011, 10:33 Суди
Двох 15-річних хлопців за вбивство таксиста засудили до 14 років ув'язнення
Двох 15-річних хлопців за вбивство таксиста засудили до 14 років ув'язнення

По чотирнадцять років ув'язнення дали двом неповнолітнім, що минулої осені по-звірячому вбили таксиста. Хлопчакам загрожував чималий тюремний термін за скоєння попередніх злочинів, і вони вирішили вкоротити собі віку. Та позбавили життя не себе, а ні в чому не винну людину.

У судовій залі ніде яблуку впасти. Тут оголошують вирок, що назавжди змінить долю двох п'ятнадцятирічних хлопців. Її вони обрали собі самі.

Василь, засуджений:

- В Сокиринцях ограбили магазин. Три блока сигарет там було на тищу триста. З розбитим стіклом. Условно ми не пройшли, сказали, що три года ми будемо сидіть.

Ці кадри "Свідок" знімав вісім місяців тому. Тоді Степана й Василя умовно засудили до року ув'язнення. Утім, на виправний шлях вирок хлопців не спрямував. Коли друзям надійшла чергова повістка до суду, вони склали план.

Василь, засуджений:

- Не хотілось сідать. Ми договорились: поїдемо в Кисільовку, у дєда украдемо ружйо, застрелимо якого-небудь водія, візьмемо машину і поїдемо кататься. Нагуляємося. А потом застрелимо себе.

Сказано - зроблено. Надвечір один із змовників украв у вітчима мисливську рушницю й гайда на полювання. Поблизу сільського бару підлітки зупинили таксі. А вже за кілька хвилин розрядили зброю просто в голову водієві. Лише тоді, сидячи в залитій кров'ю автівці, хлопці зрозуміли, що накоїли. Враз забули і про омріяну автопрогулянку, і про заплановане самогубство. Кинулися по домівках і полягали спати. Удосвіта до обох постукали правоохоронці.

Степан, засуджений:

- Як у зверя стріляють, но я не думав, що пуля в його насквозь вийде. Думав, не розлетиться кров по машині, думав, всередині пуля останеться. Побачив, як ружйо вистрелило у водітіля, так мені після того вже нічого не хотілось.

Янина Сушицька, психолог:

- Сейчас жестокость на каждом шагу - это один фактор. Второй - это семья. Посмотрел на родителей, как они себя жестоко повели с ним. Соответственно, у него накопилось жестокость эта, и ему интересно уже над другим, более слабым, проявить эту жестокость и посмотреть, как он будет справляться.

Один із охочих до автостопу - мешканець Ніжина, сирота, виховували його в інтернаті. Інший - з 13 років жив у притулку, бо його неньку позбавили материнських прав. За навмисне вбивство таксиста обох засудили на чотирнадцять років позбавлення волі.