Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2011, 11:39 Суди
За кількістю звернень до Європейського суду Україна посідає 4 місце
За кількістю звернень до Європейського суду Україна посідає 4 місце

Якщо Ви пройшли всі судові інстанції в Україні, а справедливого рішення так і немає, вам пряма дорога до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі. Як достукатися до західної Феміди - дізнавалися наші кореспонденти.

Іван Самардак, постраждалий:

- Две недели я пролежал в постели больной. Очень был болен. Температура слишком высока была. Так случаем вернулся, смотрю - в заду зеркало - смотрю - а там такая шишка торчат. Я знал? что будет болеть, потому что ногами пинали.

Так закінчилась для львів'янина зустріч з патрульними на вулиці 8 років тому. Чоловік звернувся до прокуратури зі скаргою на міліцію. Результату не було. Зневірившись в українській Феміді, чоловік подав позов до Європейського суду і виграв. Тепер Україна має виплатити йому 10 тисяч євро компенсації. Таких людей, як Іван Самардак, сотні.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Минулого року Європейський суд задовольнив позови 119 українців, яких не почули в українських судах. Їм Україна вже виплатила трохи більше 20 мільйонів гривень компенсації.

Процедура подавання позову до Європейського суду досить проста і безкоштовна. Пройшовши всі українські суди, позивач має заповнити спеціальну заяву, яку можна знайти в Інтернеті і надіслати її на адресу установи.

Олег Левицький, адвокат:

- На етапі подачі скарги до Європейського суду не вимагають, щоб заявник заповнював формуляр саме робочою мовою ради Європи, можна заповнювати будь-якою мовою.

Якої саме компенсації вимагати від держави - заявник вирішує сам. Приміром, за тілесні ушкодження, що їх завдали постраждалому правоохоронці, зазвичай присуджують до 10 тисяч євро. Якщо ж дії вартових ладу призвели до каліцтва, можна розраховувати на 30-50 тисяч євро відшкодування. Втім, про мільйонні суми варто забути.

Олег Левицький, адвокат:

- Неможливо заробити на європейському суді, тобто, заявники часто перевищують суми сатисфакції, які вони вимагають з огляду на порушення, або навіть якщо вони не перевищують. Практика європейського суду, все-таки, орієнтує нас до обґрунтованого виставлення сум.

Цьогоріч на виконання рішень Європейського суду наша держава виділила трохи більше 50 мільйонів гривень. Гроші Україна виплачує без затримок.

Жанна Лук'яненко, керівник відділу Міністерства юстиції України:

- Все виконується стовідсотково, в межах строків, визначених законом. Тобто, рішення європейського суду в частині виплати відшкодування має бути виконане протягом трьох місяців від дати, коли рішення набуло статусу остаточного.

Нині на розгляд своїх позовів у Європейському суді чекає понад 9 тисяч українців. За кількістю звернень, наші співгромадяни посідають четверте місце серед усіх позивачів.