Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 квітня 2011, 17:20 Суди
Суд розглянув апеляцію заступника мера м. Вишневого
Суд розглянув апеляцію заступника мера м. Вишневого

Рекорд із хабарництва свого часу встановив заступник мера невеличкого українського містечка Вишневого. Його впіймали 2009-го, щойно взяв два з половиною мільйони гривень. І мав отримати ще півтора: все це - за десять гектарів землі. За такий антиподвиг чиновник отримав десять років в'язниці. Нині ж його справу розглянув апеляційний суд.

На відкрите судове засідання з'їхалося чимало людей - тут і мешканці Вишневого, і депутати міської ради, й журналісти. Містяни кажуть: прийшли до суду проконтролювати, щоб хабарника не відпустили.

Містянка:

- Ми боїмося, що корупціонера і злочинця випустять, випустять, понімаєте!? Це був найбільший злочин, найбільша взятка в Україні 2009 року.

Ось до зали йдуть представники Феміди. В руках - товсті папки з документами. І ось - перша хвиля занепокоєння серед присутніх. Суддя зачитує офіційні запити від ЗМІ, а потім піднімає журналістів, і кожного запитує, чому це раптом телебачення цікавиться справою рекордного хабарника. Півгодини суд радиться, і забороняє знімати.

Охоронець:

- Ваші співробітники нехай залишаться отут за дверми. Якщо дозволять, ви покличете їх, і все. Які вопроси? Так, шановні телеоператори, хто вам дозволяв знімать?

Слухання розпочинається: головний аргумент захисників - чиновник хабара не брав. Адвокат запевняє: Стужук був посередником між двома фірмами під час купівлі 10-ти гектарів землі.

Віктор Панкулич, адвокат:

- Фірма взяла в аренду, а тоді, каже, ми будувати не будем, у нас немає грошей, і приходять з різних сторін люди до службової особи, і кажуть: "Ми готові викупити фірму", -  а ті говорять: "Ми готові продати, але ми друг друга боїмося. Виступіть гарантом, ми даємо задаток, потім оформимо корпоративні права".

Та апеляційний суд у такі розповіді не повірив. Рішення броварських колег від 24-го грудня 2010-го залишили без змін. Колишній заступник мера пробуде за гратами найближчі десять років, а все його майно конфіскують. Проте, адвокат налаштований продовжувати боротьбу у вищих інстанціях - аж до Європейського суду. До того часу він може краще розібратися, про що йдеться у справі. Поки що деталі захисник уточнює у журналістів.

Віктор Панкулич, адвокат:

- От ви мені об’ясніть, от ви сиділи в апеляційному суді, от ви зрозуміли, за що Стожука засудили? От об’яснить, за що Стожук взяв гроші?

Тим часом, вишнівчани все розуміють. Люди судовим рішенням задоволені.

Містянка:

- Будемо сподіватися, якщо буде касація подана, буде також справедливо.