Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 лютого 2011, 14:01 Суди
Європейський суд змусив Україну виплатити 65 тисяч моральної компенсації
Європейський суд змусив Україну виплатити 65 тисяч моральної компенсації

Безпрецедентне рішення Європейського суду з прав людини. Дві сім'ї з хутора Вільшини, що на Львівщині, визнано постраждалими від промислового забруднення. Тепер, згідно з рішенням Страсбурзького суду, Україна має виплатити їм 65 тисяч євро моральної компенсації.

Усі біди мешканців хутора Вільшини, що неподалік Сокаля, почалися в шістдесятих роках минулого століття. Біля їхніх домівок відкрили шахту. А на початку вісімдесятих ще й завод із переробки вугілля. Тепер місцевий пейзаж прикрашає велетенський терикон із відходів вуглевидобування. А у водоймах - хімічний бульйон.

Алла Ваків, мешканка хутора Вільшини:

- І кадмій, і літій, і ртуть, і цинк, і олово - все в наших колодязях, все в нашому ґрунті.

А отже, і в організмі. На хуторі немає жодної здорової людини, нарікають селяни. Хворіють навіть маленькі діти. Згідно із законом, хуторян мали б відселити, та вже 20 років у місцевої влади немає на це ні коштів, ні волі.

Ольга Дубецька, мешканка хутора Вільшини:

- Нами знехтували як законними жителями, і ми вирішили іти далі, не зупинятись.

"Далі" - то до Євросуду з прав людини. Щоправда, з п'ятнадцяти сімей, що страждають від екологічного забруднення, судитися з власною країною наважилися лише дві. Сусідки пані Алла та пані Ольга на рішення чекали вісім років. Увесь цей час односельці кепкували з позивачок.

Ольга Дубецька, мешканка хутора Вільшини:

- Одні підтримували, інші - сміялися: "О куди захотіли дійти, аж до Страсбурга".

Тепер, коли сусідки відсудили в України 65 тисяч євро на двох, односельцям не до сміху.

Марія, мешканка хутора Вільшини:

- Та раді чого ні. Наймають, собі най беруть. Але мені обідно, бо ми були в списку, а вони нас викинули, пішли собі, та й всьо.

Рішення Євросуду стане чинним через три місяці. Тоді ж і варто чекати грошей, пояснює адвокатка позивачок. Та головне, каже, моральна сатисфакція.

Ярина Остапик, адвокат:

- В даному випадку ми посилалися на порушення їх права на житло і права на повагу до особистого сімейного життя. Таких рішень ще не було в Україні. Такі рішення серед загальної маси є поодинокими.

Позивачки, кажуть, якщо отримають гроші, то куплять своїм сім'ям житла якнайдалі від "вугільного монстра".