Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2011, 14:41 Суди
Трьом жителям Львова, яких покусав пес, вдалося довести свою правоту
Трьом жителям Львова, яких покусав пес, вдалося довести свою правоту

Трьом львів'янам, яких покусав бійцівський пес, вдалося довести свою правоту. Згідно із рішенням суду, власник собаки має відшкодувати постраждалим моральні й матеріальні збитки. В українських реаліях це - унікальне рішення, запевняють правозахисники.

Це кадри більш, як річної давнини. На них п'ятнадцятирічному Юркові роблять перев'язування - ошаленілий пітбуль, який випадково вирвався з сусідньої квартири на подвір'я, пошматував йому руку.

Юра Вальничок, постраждалий:

- Він гриз руки, потім побачив, що хотів лиця дістати, зупинився, і подивився на мене зверху, і вкусив. Пізніше кусав руки, потім бачу, що руки дуже сильно гризе, почав ногами відкопуватися.

Пані Оксана тоді кинулася рятувати онука. Пес покусав і її. Врешті жінці з хлопцем вдалося втекти від тварини. Та собака не вгамовувався, і шукав свіжої жертви - теплого літнього вечора у дворі було чимало дітлахів. Ярослав з гордістю згадує: це його батько зарізав розлючену тварину.

Ярослав, свідок:

- Тато кричав давайте ножа, давайте ножа. Люди були в паніці, не знали, що робити. Потім в паніці хтось приніс ножа, і все закінчилося на цьому.

Перш ніж зарізати некерованого собаку, Володимир якийсь час боровся із ним. Тож постраждав найбільше - довелося лягти до лікарні.

Юра Вальничок, постраждалий:

- Під час боротьби хтось підкинув ніж, тому що під час боротьби не було можливості підійти. Підкинули ніж, і я наніс йому ножове поранення.

Пана Володимира, Юрка та його бабусю Оксану суд визнав постраждалими - власниця собаки має виплатити кожному із них матеріальну компенсацію від 2 до 5 тисяч гривень. Довести справу до суду було вкрай складно, розповідає пані Оксана.

Оксана Пущаловська, постраждала:

- Для нас був найважчий етап, коли нам потрібно було зафіксувати міліцією оцю подію. Потім здати документи в міліцію. Це ми відчували надзвичайно великий тиск. Небажання правоохоронних органів нам допомогти.

Спочатку постраждалі не мали наміру судитися, та їх обурила поведінка власників пса.

Галина Вальничок, мати постраждалого:

- Не дочекавшись ніякого телефонного дзвінка, з тим, щоб попитати, як, що, до чого, ми почали собі думати. А чому така людина має залишатися безвідповідальною? Мені це рішення принесло просто моральне задоволення.

Це унікальне для України судове рішення, запевняє адвокат постраждалих. Покусані рідко звертаються до суду. Та й довести їхню правоту досить складно.

Олег Мицик, адвокат постраждалих:

- Люди дуже часто не збирають документів, і не позиваються в силу того, що їм нема що доводити. Друге - важко доводити, чия це собака була, і як вона це вчинила. Наприклад, люди ховають собак.

Юрист радить усім, кого покусав собака, не опускати рук, а відстоювати своє право на відшкодування збитків.

Олег Мицик, адвокат постраждалих:

- Тобто зафіксувати самі ушкодження. Не стидаючись, звернутися в міліцію і наполягати, щоб зареєстрували відповідну заяву і провели перевірку.