Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 грудня 2010, 14:48 Суди
Рік, що минає, запам'ятався своїми гучними судовими розглядами
Рік, що минає, запам'ятався своїми гучними судовими розглядами

2010-й став вирішальним у багатьох кримінальних справах. Довгоочікувані розслідування добігли кінця і потрапили на столи служителів Феміди. Про гучні судові засідання в огляді Олександра Дем'янчука.

Березня 2010-го довго чекали постраждалі унаслідок оборудки "Еліти Центру". Точніше, судового засідання, де покарали одного з аферистів - Андрія Терентьєва. Замість одинадцяти років, котрі просила для нього прокуратура, Феміда "оцінила" його "заслуги" вдвічі менше.

Та позаяк Терентьєва затримали ще 2006-го, сидіти йому лишився рік. І те, якщо не звільнять дочасно. За рішенням суду, він має компенсувати постраждалим від афери, а це - вісімсот душ, фінансові та моральні збитки. Та люди в цьому сумніваються.

Наталя Остапенко, постраждала:

- По сегодняшнему приговору мы остаемся с теми же интересами, с какими и пришли сюда в зал заседаний. То есть, получается, виноватых нет.

Вирішальним стало судове засідання й для мешканця Київщини, котрий збив хлопця і на все життя прикував його до ліжка. Вирок Вишгородської Феміди здивував правників і вжахнув батьків скаліченого, котрі останні чотири роки працюють на дорогі ліки для сина. Водій уникнув покарання через амністію. Про допомогу збитому навіть чути не хоче.

Микола Цуркан, винуватець ДТП:

- Я написав заяву з приводу амністії, у мене стан здоров'я, і єсть діти. Кримінальних справ таких, як я, дуже багато, поїдьте в колонії, подивіться, які є жертви водії.

- Ви вважаєте себе винним?

- Ні.

Григорій Козлик, батько постраждалого:

- Я хочу, щоби дитина ходила, і більш нічого. Щоб ходила так, як всі людські діти, от щоби був здоровий і крепкий. Я зразу говорив: давайте будемо ставити дитину на ноги. Вони не согласні, вони так, щоб їм було добре, а ти - як хочеш, так цю біду і розгрібай.

Восени 2010-го розпочали слухати справу екс-голови львівського апеляційного суду Ігоря Зварича. У народі його охрестили "колядником". А виправдання хабарника стало "притчею во язи цех". У прокуратурі кажуть: назбирали достатньо доказів та сам "його честь", як і раніше винним себе не вважає.

Ігор Зварич, екс-керівник Львівського апеляційного адміністративного суду:

- Неодноразово звертався з проханням до головуючого суду дозволити заявити мотивований відвід прокуром у попередньому розгляді справи.

Хіт-парад найгучніших судових справ 2010-го завершує Віктор Лозинський. Феміда тільки-но взялася за екс-депутата. Його звинувачують у жорстокому вбивстві селянина Валерія Олійника, що сталося на території особистих мисливських угідь парламентаря в червні 2009-го. Лозинський переховувався майже 8 місяців, а потім здався міліції. Нині нарікає на необ'єктивне розслідування.

Віктор Лозинський, обвинувачений:

- Я думаю, достатньо 2-3 судових засідання, щоб ви побачили, що це - мильна бульбашка всього-на-всього. Це була політична доцільність, і все.

В усіх цих справах і підсудні, і обвинувачі мають право на апеляцію. Тож ставити крапки в деяких ще зарано. 2011-го журналісти "Свідка" обов'язково слідкуватимуть за перебігом нових слухань.