Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 грудня 2010, 15:34 Суди
У Києві розпочався судовий процес над нардепом Віктором Лозинським
У Києві розпочався судовий процес над нардепом Віктором Лозинським

У Києві розпочався судовий процес над Віктором Лозинським. Нагадаю, його звинувачують у жорстокому вбивстві селянина Валерія Олійника, що сталося на території особистих мисливських угідь екс-парламентаря в червні 2009-го. Лозинський переховувався майже 8 місяців, а потім здався міліції. І ось постав перед судом.

Це було торік. Селянина Валерія Олійника знайшли мертвим просто посеред лісу на Кіровоградщині. Під підозру потрапляє народний депутат Віктор Лозинський. Він - власник тутешніх угідь. Щойно справу починають розслідувати, Лозинський зникає, і з'ясовуються нові факти. Нардепа оголошують у розшук.

Місцевий мешканець:

- Пан Лозинський - як кажуть, крутий хлопець, всі йому підкоряються. Коли сталася ця трагедія, люди говорили, що це не поодинокий випадок Але все це на рівні розмов, я не можу стверджувати. Але розмови такі є…

Лозинського так і не зловили - він здався сам. Із Криму приїхав до генпрокуратури на друговій автівці.

Марина Остапенко, речниця СБУ:

- Робота була настільки масштабною, настільки змістовною і повною, що людина зрозуміла, що кільце стискається.

Ця купа паперів - томи справи Лозинського. Їх готували 10 місяців. Це вже сьогодення. У Дніпровському суді Києва - попереднє судове засідання. Адвокат Лозинського переконує - його підсудного треба випустити на підписку про невиїзд. У екс-депутата проблеми з серцем, у камері він почувається погано.

Адвокат Лозинського:

- Основними напрямками лікування аритмії э запобігання тромбозу, а також підтримання нормального ритму серця. Для цього потрібний тривалий і постійний прийом антиаритмічних препаратів, які зможуть зменшити частоту бета блокади.

Весь цей час на лаві підсудних Лозинський спокійно жує жуйку. Його лінія захисту проста. Селянина не вбивав, а той напав на нього сам.

Адвокат Лозинського:

- Яке може бути вбивство, коли людина після виклику мною оперативної групи була жива здорова, і чинила запеклий опір із застосуванням зброї. 6.48 викликана бригала швидкої допомоги застала його живим здоровим. є

Справу фабрикують - переконує екс-депутат.

Віктор Лозинський, обвинувачуваний:

- Коли мене ознайомлювали з матеріалами справи, я порівнював ті матеріали і ті документи, які знаходяться в матеріалах справи з відповідною відеозйомкою. І там відсотків 40 не відповідають даним відеозйомки. Ну, наприклад, слова слідчого вписуються як слова свідка, або половина слідчих дій взагалі не вказується у матеріалах.

Не допускають до справи адвоката родичів убитого селянина. Оглянути всі документи йому дозволили тільки нещодавно. Нині постраждала сторона вимагає від Лозинського моральної компенсації.

Володимир Клименко, адвокат постраждалих:

- Цивільний позов - 10 мільйонів гривень. 8 мільйонів з Лозинського, і по мільйону з Ковальского і Горбенка.

Уже після суду Лозинський вальяжно заявив пресі: свою невинуватість він доведе вже найближчим часом.

Віктор Лозинський, обвинувачуваний:

- Я хочу через п’ять хвилини вийти. Я думаю, достатньо буде 2-3 судових засідання, щоб ви побачили, що це була мильна бульбашка, от і все, що це політичне замовлення.

У Генпрокуратурі, що підтримує державне обвинувачення у справі Лозинського, екс-депутатові радять не поспішати з такими зухвалими обіцянками. І додають: матеріалів, що доводять провину, цілком достатньо.