Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 серпня 2010, 14:47 Суди
Фахівці: судову реформу можна буде відчути вже на початку 2011-го
Фахівці: судову реформу можна буде відчути вже на початку 2011-го

Діяльність українських судів викликає обурення не тільки в міністерства оборони. Це болюче питання для багатьох пересічних громадян. Люди говорять про шалену корупцію та відверте нехтування законом, і врешті з'явився натяк на зміни. Яка вона, судова реформа по-українськи, з'ясовували журналісти "Свідка".

Олексій із українськими судами знайомий добре. Демонструє гори паперів - це лише частина тих документів, які йому довелося зібрати за чотири роки тяганини. Чоловік судиться за дві квартири в центральних районах Києва. Весь час у підвішеному стані, живе від засідання до засідання. Та відбити майно покійного батька нелегко - на нього претендує жінка, в якої зять - суддя. Олексій каже, вперше в житті стикнувся з такою корупцією і вседозволеністю, яка панує в судовій системі.

Олексій Єсинський, мешканець м. Києва:

- Я подал иск в суд про "визнання заповіту недісним", это было в 2006 году, в ноябре, и вот уже до сегодняшнего момента у меня идет суд. Я за четыре года уже убедился, какие есть возможности у судей решать свои дела любыми путями.

Українці ж своїм судам давно не довіряють. Опитані нами люди назвали їх найкорумпованішою сферою в державі.

Нині в Україні триває судова реформа. Лунає чимало невдоволених закидів. То й не дивно, кажуть ініціатори змін, адже самим суддям і деяким політикам така реформа невигідна.

Сергій Ківалов, голова комітету Верховної Ради України:

- У нас годами, десятилетиями рассматриваются споры и идет по такому накатанному коррупционному пути, что уже гражданин и не хочет рассматривать и не хочет обращаться в суд. У нас были десятки случаев, когда комитет по вопросам правосудия обращались граждане. Инвалиды говорят: "Да вы уже решение примите, пусть суд примет любое решение, только уже примет это решение!" Вы можете представить, насколько болезненно восприняли те коррупционеры судьи, которые на протяжении десятилетий пользовались этой схемой коррупционной, конечно, поднялись все.

Основний мотив реформування - швидкий і легкий доступ громадян до суду. Одна з головних новацій - короткі терміни розгляду судових справ. На думку юристів, це має убезпечити від найбільшої проблеми - багаторічної тяганини.

Володимир Чуба, юрист:

- На сьогодні законодавець приділив цьому увагу і прописав, що зловживання процесуальними правами - за це може бути відповідальність, тому хочеться вірити, що цього не буде, і строки будуть дотримуватися.

Особливий момент - відповідальність суддів. За словами законотворців, Україна так боролася за незалежне суддівство, що отримала... безконтрольне. Служителям Феміди обіцяють повну відсутність матеріальних проблем. Та разом із тим за порядком суворо стежитимуть два органа: вища рада юстиції та вища кваліфікаційна комісія суддів. Порушників у мантіях тепер каратимуть за спрощеною системою.

Сергій Ківалов, голова комітету Верховної Ради:

- Мы сделали все для того, чтобы судья себя и чувствовал защищено, и в то же время нес ответственность, если он допускает какие-то нарушения, привлечение к уголовной ответственности судьи. Мы, вроде бы, говорим, что если ты нарушил, то будешь нести уголовную ответственность.

Те, що судову реформу треба було провести вже давно, погоджуються всі. Непокоять юристів хіба швидкі темпи. Кажуть, чекали на повільніші зміни. Законодавці відповідають: налагоджену десятиріччями корупційну машину треба ламати раз і назавжди.

Володимир Чуба, юрист:

- Я рахую, що реформа потрібна, про неї дуже багато говорять, і я рахую, що ми перебуваємо в перманентному стані судової реформи, навіть незважаючи на те, що закон прийнятий, але це не завершення судової реформи. Я прогнозую, що будуть ще зміни до цього закону.

Сергій Ківалов, голова комітету Верховної Ради України:

- Мы взяли и посмотрели работу судебной системы Европы, Америки, Канады и многих-многих других и лучшее, что мы смогли взять и которое вписывается - это лучшее, которое вписывается в нашу конституцию. Вот, мы сделали первый шаг.

Тож це - тільки початок. На черзі - новий закон про прокуратуру та оновлений кримінально-процесуальний кодекс. Уже на початку листопада мають запрацювати новостворені вищі суди. За прогнозами фахівців, громадяни відчують усі переваги вже на початку 2011-го.

Олексій Єсинський, мешканець м. Києва:

- Судебная реформа была просто необходима, это скажет любой человек, который в своей жизни сталкивался с судами, и, тем более, если фигурантом какого-то дела является сам лично судья. Сама реформа, которая сейчас идет... я смотрю по последним судам, которые были, и по ситуации в совете юстиции. Я смотрю, что ситуация изменилась в лучшую сторону, я думаю, это поможет в принятии справедливых решений людям, которые знают.