Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 травня 2010, 11:07 Суди
Засуджений головний свідок у справі банди Гончарова
Засуджений головний свідок у справі банди Гончарова

Шість років тюрми за співпрацю з правоохоронними органами. Так віддячила українська Феміда Юрію Нестерову - головному свідкові у найвідомішій в Україні справі перевертнів. Юристи та міліціянти в один голос називають такий розвиток подій повним крахом української програми захисту свідків.

Про резонансну справу банди Гончарова вперше заговорили 2002-го. Це найвідоміше в Україні угруповання міліціянтів-перевертнів. Вони скоїли близько семи десятків різних злочинів. 13 із них - убивства. Мова йде тільки про те, що довели слідчі. Та розслідування не мало б успіху, якби не свідчення одного із затриманих - Юрія Нестерова. Саме завдяки його співпраці правоохоронці розкрили левову частку злодіянь. Загалом у справі два десятки підозрюваних: близько десятьох затримали, інших оголосили в розшук. Ватажок угруповання, міліціянт Ігор Гончаров, помер у камері за загадкових обставин. Нестерова взяли під охорону. Цінного свідка не раз намагалися прибрати. 2004-го неподалік конспіративної квартири вибухнула граната: постраждав і свідок, і його охоронець-міліціянт.

Ігор Касіян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- Их, видно, поджидали киллера. При входе следом кинули гранату РГД. Кошмяков прикрыл Нестерова. Обвалилась штукатурка. Вырубило свет, они оба контужены.

У березні 2009-го напали вже на дружину Нестерова, адже сам він на той час перебував за ґратами.

Тамара, дружина Юрія Нестерова:

- Скорее всего, это была попытка надавить на Юру. На меня было совершено покушение. Меня сильно избили, пытались затащить в машину. Отбилась.

Коли Нестеров погодився викрити своїх колег-бандитів, він отримав гарантії особисто від міністра внутрішніх справ і генерального прокурора. Адже половина бандитів працювала в міліції, тож свідок добре усвідомлював усю небезпеку. Та в серпні 2009-го суд відправив Юрія Нестерова до СІЗО - такий собі український економ-варіант програми захисту свідків.

Ігор Касіян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- Он спокойно мог находиться под охраной. Это, скорее, спланированная комбинация. Нестеров арестован. Он остался без контактов с оперативниками.

Дивні речі почали відбуватися і з міліціянтами, що розслідували резонансну справу. Кілька років вони ризикували життям і власним коштом переховували цінного свідка, аж раптом стали непотрібні. Спочатку слідчу групу розформували, а потім правоохоронців просто перестало помічати керівництво - ніби їх узагалі немає.

Ігор Касіян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- В январе феврале нам перестали выплачивать денежное содержание. Хотя мы находились в отпуске. При выходе обращались в МВД. Вынужден был уйти в отставку.

І ось - перший вирок у найвідомішій справі українських перевертнів. На лаві - п'ятеро підсудних і… головний свідок у справі. Кожен бандит дістав свій вирок - від 6-ти до 15-ти років. Та головне інше: до в'язниці відправили й того, хто проти них свідчив.

Суддя виносить вирок:

- Призначаючи Несторову остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення покарань - у вигляді 6 років та повної конфіскації майна.

Марія Самбур, адвокат Юрія Нестерова:

- Честно говоря, я просила вообще освободить его от уголовной ответственности. По большому счету, наши судьи - формалисты, они читают кодекс. Вот есть минимальный срок, вот максимальный. А такого понятия, как сделка с правосудием, нет. Я считаю, это жесткая мера, потому что встанет вопрос: а стоит ли сотрудничать с нашими правоохранительными органами?

Юрій Нестеров отримав стільки ж, як і ті, проти кого свідчив. Дехто з них навіть вийде на волю раніше за свідка. Цей вирок стосується тільки трьох злочинних епізодів на карбі банди Гончарова. Попереду - ще десятків сім. Тож для Нестерова існує невтішна перспектива дістати ще суворіше покарання.

Олександр Дем'янчук. Аркадій Моос. НТН.