Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 квітня 2010, 14:23 Суди
На Луганщині стіна вбила підлітка: винуватці ще на волі
На Луганщині стіна вбила підлітка: винуватці ще на волі

Рік тому на Луганщині в місті Новодружеську на дітей впала стіна будинку. Один школяр помер, двоє - вижили. Одразу після трагедії прокуратура обіцяла знайти і притягти до відповідальності всіх винних. Та вже двічі закривали кримінальну справу. І двічі порушували знову за рішенням суду. Батьки загиблої дитини вже не вірять, що є справедливість.

Євген Соломін, кореспондент:

- Таких кинутих будинків в Новодружеську чимало. Місцеві їх використовують під несанкціонований розбір. Якщо пощастить і стіна не впаде, то за одну таку цеглину можна заробити до 30 копійок.

Саме стільки зрештою й коштувало життя 14-річного хлопця. Мати загиблого, Людмила Цуркан, каже, що здогадувалася про плани сина - три дні не пускала його на вулицю. Четвертого пішов. Як згодом виявилося - назавжди.

Людмила Цуркан, мати загиблого:

- Он сказал: "Мама, я пойду до бабушки," - а сам пошел в гараж с ребятами. Взяли ключи, переоделись, и пошли туда на работу. Потом через час или минут через сорок прибежали друзья и сказали: "Тетя Люда, вашего сына завалило стеной".

Свідком трагедії став місцевий волоцюга.

Ігор Ріпка, безпритульний:

- Вот здесь вот они выбивали рельсу, и привалило там парня. А я прихожу, смотрю - лежит, голова разбитая. Не знаю, живой он или нет. Я скорую вызвал.

- Похоронили его год назад.

- Похоронили?.. Я даже не знал. Честное слово.

За два місяці після трагедії Лисичанська прокуратура справу закрила. Згодом через суд мати домоглася, щоб розслідування поновили. Ще за три місяці матеріали повернули до тієї самої прокуратури, і вже півроку про них ніхто не згадує. Сусіда ж, що, за версією свідків, підмовив хлопців на сумнівний заробіток, і досі на волі.

Людмила Цуркан, мати загиблого:

- Он мне только угрожал. Говорил, что и подаст на меня в суд за клевету, и жена его оскорбляла. Просто невыносимо, как вот дальше жить в одном дворе и видеть его и его семью. Просто умираю. Не могу. Терпения нету, и все. Ничего не могу добиться, никакой справедливости нет.

Розвалений будинок, що позбавив життя підлітка, стоїть і досі. Місцеві урядники за весь цей час не обгородили його, навіть не почепили попереджувальних написів. На цю тему спілкуватися відмовляються.

Борис Стариков, секретар Новодружеської міської ради:

- А что, они только в Новодружевке покинуты? Полстраны такие. Все уехали на заработки. Приехали нам задавать вопросы тут. Интересные люди.

Загалом торік на Луганщині стіни привалили чотирьох дітей. В усіх випадках винних шукають і досі.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганська область, НТН.