Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 листопада 2009, 11:42 Суди
Пенсіонера-діабетика вже півроку не відпускають з ізолятора на Сумщині
Пенсіонера-діабетика вже півроку не відпускають з ізолятора на Сумщині

Пенсіонер-діабетик уже майже півроку пробув в одному з ізоляторів Сумщини. Чоловік працював водієм автобуса. В аварії за його участі загинула жінка. Доки триває слідство, рідні вимагають звільнити хворого під зобов'язання про невиїзд. Та марно.

На людях пані Катерина намагається не плакати. Від 16-го липня її чоловік у камері ізолятора. Вони бачилися лише раз.

Катерина Бабенко, дружина затриманого:

- Він взагалі говорить: "Я не хочу жити! Я не хочу так жить! Спасіть мене!" Він хворий, у нього цукровий діабет, у нього серцево-судинна недостатність. Це людина вже похилого віку.

Пані Катерина розповідає: її чоловік цілий вік за кермом. 40 років бездоганної роботи водія скінчилися в серпні 2006-го: під колеса його автобуса потрапила жінка. ПАЗик їхав однією з вулиць райцентру Лебедина. Край дороги стояли Жигулі. Їх саме минали дві велосипедистки, коли дверцята автівки несподівано відчинилися. Перша з жінок упала - просто під заднє колесо автобуса. Загинула миттєво. Чи мав водій можливість загальмувати й уникнути цієї трагедії? Дві експертизи дали супротивні відповіді. Справу то закривали, то порушували знов. Аж у липні пенсіонера засудили до 4 років ув'язнення. Апеляційний суд це рішення скасував, почалося нове слідство, а кермувальник так і лишився за ґратами. Його адвокат знай пише до міліції і прокуратури, аби чоловіка врешті звільнили під зобов'язання про невиїзд.

Геннадій Рибницький, адвокат затриманого:

- Обращались где-то около 15 раз, во всех случаях ответы были отрицательные. Ответы давали на разных основаниях. Вернее, как таковых оснований вообще не упоминалось, а была формальная отписка в одну строку, что нет оснований для изменения меры пресечения.

Правозахисник наполягає: пенсіонера повинні відпустити додому. Йому 61, здоров'я слабке. Має постійне місце мешкання, від міліціянтів не переховується, свідчень не змінює.

Геннадій Рибницький, адвокат затриманого:

- Мне трудно судить, с чем это связано. Однако хотел обратить внимание, что брат погибшей, которую сбили автобусом, которым управлял мой подзащитный, в прошлом был начальником следствия Лебединского района. Как раз тот следственный орган, который ведет расследование дела.

Адвокат додає: постраждала сторона особливо зацікавлена, бо нібито прагне відсудити в заможної компанії-власниці автобуса 200 тисяч гривень. Слідчий, що провадить справу, родинний зв'язок підтверджує, його вплив на розслідування заперечує.

Віталій Колодяжний, слідчий ГУ МВС України в Сумській області:

- Так, я можу сказати, що постраждала являється сестрою чоловіка, але як колишнього працівника я його не знаю. На мене тиск ніякий не здійснюється.

Чоловік за ґратами, бо так вирішив суд, пояснюють у міліції і прокуратурі.

Віталій Колодяжний, слідчий ГУ МВС України в Сумській області:

- У мене є ухвала апеляційного суду, яку ми виконуєм. В ухвалі було указано, що міру запобіжного заходу залишити тримання під вартою.

Олексій Дерев'янко, прес-секретар прокурора Сумської області:

- Треба звертатися до того, хто приймав рішення про цю міру запобіжного заходу. Заходів прокурорського реагування тут не вбачається.

Журналістам поспілкуватися з арештантом не дозволяють. Чи зустріне він новорічні свята вдома - невідомо. Слідство у справі триватиме щонайменше до середини грудня.

Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН.