Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2009, 11:45 Суди
Мешканця Київщини відправили до в’язниці за жарт
Мешканця Київщини відправили до в’язниці за жарт

5 років тому Костянтин приїхав на заробітки до столиці. На орендованій квартирі познайомився із хазяйчиною дочкою. Вже незабаром пара жила разом. Жінка була офіційно розлученою, та колишній чоловік-араб продовжував навідуватися до тещиного дому.

Костянтин Шульга, мешканець села Глевахи: «Не мог успокоиться. По арабским законам, женщина не имеет права бросить мужчину, для них это унизительно. У него такая, якобы, месть. Он постоянно приезжал с угрозами: «Я убью вас всех , постреляю».

Під час чергового візиту ревнивця Костянтинові урвався терпець. Він вирішив добряче провчити екс-чоловіка своєї дівчини. Поки гість учиняв істерику, він сів у його недешеву іномарку. Каже – хотів сховати машину в лісі.

Костянтин Шульга, мешканець села Глевахи: «Автомобиль стоял возле забора. Я, не включая двигателя, опустился с наклона машиной, повернул руль вправо и начал двигаться в сторону Киева. Буквально через 150 метров меня остановили работники ГАИ».

Костянтин розповідає, як показав міліціянтам документи і все пояснив. Ті посміялися й відпустили, але автівку забрали, мовляв, за нею має прийти господар. Та наступного дня власник написав заяву про викрадення автомобіля.

Костянтин Шульга, мешканець села Глевахи: «После того, как потерпевший заплатил деньги следователю, мне сделали обвинение в совершении особо тяжкого преступления. Мне непосредственно инкриминировали - группой лиц, с применением насилия, организованное и повторное, чтобы меня посадить в тюрьму, чтобы я ему не мешал».

Костянтинові дали 7 років. Одразу подав апеляцію. Термін зменшили та до в‘язниці таки відправили.

Василь Мельник, керівник Київської служби контактних мереж: «Він працює електромонтером контактних мереж. Це відповідальна, дисциплінована людина, хоче все знати. Таких би побільше. У нас робота має профіль складний: і температурний режим, і погодні умови».

Знайома: «Порядочный человек, работящий, умный. Что вам еще сказать? Разве у нас в Украине есть правосудие? Можно такое говорить?»

Довгі чотири роки за ґратами минули для Костянтина, немов страшний сон. Як повернувся додому, одразу відновився на роботі, повернувся в сім‘ю. Його кривдник-араб давно виїхав з України. Слідчий, що готував матеріали справи, перейшов на іншу роботу.

Та колишній в‘язень не заспокоївся. Каже, у тюрмі наполегливо вивчав закони. Своєї провини він не заперечує. Втім, не може закрити очі на порушення з боку слідства та несправедливий вирок.

Едуард Багіров, правозахисник: «Наши следственные органы и судебная система направлены только для того, чтобы не опровергать первоначальное обвинение. Я стоя аплодирую и жму руку тому, кто добился, чтобы несправедливый приговор был отменен. Но, как правило, этого не делают, потому что создается прецедент, когда одного невиновного отпускать надо, тогда надо наказывать дознавателя, прокурора, следователей, судей, а это уже большая проблема».

Костянтин і далі домагатиметься правди. Він уже поскаржився до Європейського суду у Страсбурзі.

Андрій Герко, Ігор Молчанов, Олександр Мироненко, НТН