Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 травня 2009, 12:21 Суди
У Києві невідомі сплюндрували кладовище для тварин
У Києві невідомі сплюндрували кладовище для тварин

Це тільки на перший погляд піщана кучугура. Насправді - це розриті могилки більше ста домашніх улюбленців на святошинському кладовищі хатніх тварин.

Під тонким шаром піску – шматки картонних коробок, цупкої тканини і грубого поліетилену. У них кладуть чотирилапих перед похованням. Поряд – глибокі сліди від бульдозера і повалені молоді дерева.

Вікторія, постраждала: «Могилы были ухоженные, везде лежали цветы. Если позволяла материальная обеспеченность – ставили оградки. И когда ты приходишь и видишь все развороченное. Это жуткое зрелище, когда ты видишь содержимое этих могил. Ужас, это просто ужас!»

Пані Вікторія півтора року провідувала могилу свого пса. Тепер приїжджати нікуди. Вона втратила не просто улюбленця. Жінка вірить, що своєму доберманові має завдячувати здоров’ям. Він ціною власного життя позбавив її тяжкого захворювання.

Вікторія, постраждала: «Потом заболела моя собака, собаке поставили диагноз тот самый – диагноз подтвердился, а у меня диагноз сняли. Я верю, что животные помогают нам, снимают боль, страдания».

На виїзді з цвинтаря – табличка: офіційно тварин тут ховати заборонено. Дарма що перші могили вирили ще 10 років тому. Святошинське, як і всі решта київських кладовищ для тварин, нелеґальне. Міська влада вже кілька років намагається облаштувати місце, де чотирилапих можна було б хоронити легально. Та успіхи поки що незначні.

Ірена Кільчицька, перша заступниця київського міського голови: «Цей проект є в Деснянському районі, фактично, цвинтар може вже в такому черговому режимі працювати».

Попри всі заяви, ховати в Києві домашніх тварин легально нині ніде. Натомість у мерії кажуть, що треба ліквідовувати стихійні кладовища.

Ірена Кільчицька, перша заступниця київського міського голови: «Я вважаю, що правильно зроблено, що у Святошинському районі нелегітимний цвинтар закрито. Якщо не було ніяких документів, то так повинно було бути».

Нелеґальні поховання тварин і справді треба ліквідувати. Та робити це мають спеціальні служби, і точно не за допомоги екскаватора – вважають санепідеміологи. Цвинтарі на кшталт святошинського, якщо їх не доглядати, можуть стати джерелами спалахів гострих інфекційних захворювань і забруднення водойм. Експерти згадують навіть про сибірку.

Сергій Тимошенко, заввідділу Державної санітарно-епідеміологічної служби міста Києва: «Якщо людина їх розкопує і не знає, що вона робить без захисту відповідного, то можуть виникнути отакі от випадки захворювань. Тварини можуть бути заражені сибіркою. Може бути тварина і після сказу померла. Можуть бути тварини, які хворіли паразитарними хворобами – глисти!»

У міліції кажуть, позаяк кладовище нелеґальне, то вони не мають правових підстав розслідувати цю справу і не хочуть називати випадок на святошинському цвинтарі вандалізмом. Кому і навіщо було плюндрувати поховання - схоже, доведеться з’ясовувати самим власникам чотирилапих небіжчиків.

Дмитро Ільчук, Олександр Кругликов, Аркадій Моос, НТН.