Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 травня 2009, 12:28 Суди
Більше тижня голодують двоє в’язнів у Львівському слідчому ізоляторі
Більше тижня голодують двоє в’язнів у Львівському слідчому ізоляторі

Два роки тому в одному з сіл Самбірського району скоїли розбійний напад на приватне помешкання. Наприкінці 2007-го місцева міліція затримала 6-ох підозрюваних. Серед них був і Роман Паньків. Тепер він ще й постраждалий. Правоохоронці так вибивали з нього зізнання, що аж зламали йому ногу.

Роман Паньків, заарештований: «Зламали ногу. Я лежав на столі, руки в наручниках були, шапка в роті. Наносили удари по ступнях ніг і так зламали мені праву стопу».

Роман запевняє, що не винен, хоча тоді й підписав зізнання. Ще й виказав спільників, яких, твердить, навіть не знає. Його батько у відчаї: мовляв - зафіксовано побиття сина, прокуратура вважає його постраждалим, а злочинців і досі не покарано.

Сергій Паньків, батько заарештованого: «Постійно відписки приходять, що дано нові вказівки. Які ще вказівки можна давати?»

Підозрюваний Сергій Шишлов теж голодує. Запевняє, що взяв на себе вину під тиском міліції.

Сергій Шишлов, заарештований: «Хоть ніхто не вчинив того злочину, ставили мене в різні пози. Отак як я сидів, так мене били дубінкою ззаду по п’ятах, по нирках. Тому я й не втримався і сказав на остальних хлопців, що вони тоже вчиняли».

Ще один заарештований – Андрій Бац, розпочав було голодувати, але згодом припинив. Його мати на власні очі бачила як оперативники допитували сина. Перебуваючи у відділку, пані Марія почула крики і вдерлася до кабінету.

Марія Бац, мати заарештованого: «На другому поверсі двері карного розшуку були відхилені. Я встала на двері. Мій син був прикутий кайданками і три кати міліцейських катували його».

Її син, як і інші, підписав зізнання. Каже, фізичними знущаннями правоохоронці не обмежилися.

Андрій Бац, заарештований: «Вивезли на річку і страшили, що втоплять. Також, що Дінку з дитиною вивезуть».

Самбірська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом побиття арештантів ще більше року тому. Лише нещодавно матеріали передали до Львівської обласної прокуратури. Там обіцяють розібратися. Проте адвокат Романа Паньківа називає дії доглядачів закону порушенням чинного законодавства.

Олег Мицик, адвокат заарештованого Романа Паньківа: «Згідно кримінально-процесуального кодексу, якщо відома особа, яка скоїла злочин, то кримінальна справа повинна бути порушена проти особи. В даному випадку Паньків та інші особи чітко назвали, хто їх бив, коли і скільки раз».

Якщо є підозрювані, то впродовж 10-ти днів правоохоронці мають визначитися: притягати до кримінальної відповідальності чи ні. А ось справу, порушену «за фактом», можна розслідувати без кінця-краю - каже юрист. У міліції ж запевняють: мають що сказати на захист себе. Та згідно із законом, не мають права на коментарі поки триває розслідування.

Денис Харчук, речник ГУ МВС у Львівській області: «На даний час розслідуванням цієї справи займається обласна прокуратура і вона прийме відповідне рішення згідно законодавства».

Принаймні двоє з шістьох заарештованих обіцяють голодувати стільки, скільки стане сил. Наприкінці травня в них чергове засідання суду. До нього вони точно доживуть, запевняють у СІЗО. Коли медики констатують у в’язнів критичний стан – їх годуватимуть примусово.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львівська область, НТН