Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2009, 11:57 Суди
Шахраї вийшли на полювання за самотніми власниками квартир
Шахраї вийшли на полювання за самотніми власниками квартир

80-річна Олена Панченко доживала віку у своїй двокімнатній квартирі в престижному районі Львова. Та одного дня бабуся з подивом з’ясувала, що подарувала помешкання медсестрі, яка за нею доглядала. Кілька місяців тому, коли жінці було зовсім зле, доглядальниця змусила її підписати якийсь папірець.

Олена Панченко, постраждала: «И только помню около себя ее, сына ее и нотариуса. Сидели около меня и что-то пальцем мне тыкали. Я даже не могла открыть глаза. И каким образом я подписала, я не помню. Я бы могла тогда себе смертный приговор подписать, потому что я была никакая».

Пізніше з’ясували, квартиру, разом з зареєстрованою у ній бабусею медсестра вже продала – своєму синові. Старенька боїться нових власників, а тому живе у племінниці. Пані Юля зверталася до міліції, однак там відіслали до суду. А поки триває суд, небога сама розслідує аферу. Каже, доглядальниця довгий час готувала бабусю до підписання дарчої.

Юля, племінниця постраждалої: «Ну, у меня есть большие сомнения, что она могла действительно подарить. И нет сомнения, что все же медицинские препараты какие-то были, присутствовали для того, чтобы бабушку довести до невменяемого состояния».

Про те, що із старенькою останнім часом коїлося щось незрозуміле, свідчать і сусіди. Її часто бачили побитою.

Марія, сусідка постраждалої: «Та отак текло з неї, як кров то так текло».

Тож тепер бабуся намагається довести в суді - не розуміла, що підписує. А отже й помешкання нікому не дарувала.

Олег Мицик, юрист: «Говорячи про українських безхатченків, слід звернути увагу, що самий маленький українець і є творцем своїх проблем. В українців низька правова культура в частині вичитування документів, які вони підписують».

Найрозповсюдженіша помилка обдурених – вони не відрізняють угоду довічного утримання від дарчої. Згідно з угодою, тільки після смерті квартира власника переходить до рук доглядальника. Після підписання ж дарчої людина втрачає всі права на помешкання.

Олег Мицик, юрист: «Людина, яка отримує житло, з цього моменту стає його власником і не несе жодних обов’язків по утриманню громадянина і немає ніякого зворотного зв’язку з ним. Після чого даний громадянин виявляє, що він немає жодного майна, а шлях повернення дуже складний».

Довести шахрайство складно, кажуть у міліції. Особливо, якщо людина сама підписала всі папери. Зазвичай свідками підписання документів стають майбутні власники та нотаріуси. І нотаріуси частенько заплющують очі на деякі сумнівні нюанси. Мисливцями на самотніх власників квартир стають переважно працівники ЖЕКів, медичних та соціальних установ.

Денис Харчук, керівник відділу ГУ МВС України у Львівській області: «В нас вже затримано не одну групу таких осіб, які займалися шахрайством, так само видурювали у людей квартири. Матеріали вже знаходяться у суді».

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львів, НТН