Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 квітня 2009, 13:14 Суди
На Київщині тривають земельні війни: тепер пристрасті розгорілися в Обухові
На Київщині тривають земельні війни: тепер пристрасті розгорілися в Обухові

Там зник заступник керівника управління земресурсів, і прихопив із собою найголовніше в державній установі - гербову печатку. Проти чиновника, нібито, порушили кримінальну справу, адже таке він виробляє вже не вперше. 2008-й став роком безладу в українському земельному господарстві. Купа скандалів, пов‘язаних із хабарами, махінації із землею та нова мода – напади на державні установи.

Апогеєм став штурм земельного відділу Києво-Святошинського району. Близько трьох тижнів тут працювали, як на пороховій діжці. А один день узагалі перетворився на справжній театр бойових дій. На державну установу, серед білого дня у мирний час, налетіли невідомі. Їхні атаки довелося вгамовувати міліціянтам.

Пізніше цей земельний скандал отримав статус найгучнішого. Адже його організував тепер уже відомий на всю країну рейдер на прізвисько Капітошка. За словами юристів, земельні заворушення в Україні – то справжня епідемія.

Едуард Багіров, правозахисник: «Находят разные механизмы, начиная от поджога здания, где находятся документы, подтверждающие право собственности на землю. Также подделки печатей. Различные банды, группировки, капитошки, мошки используют незаконные методы завладения документами».

В Обухівському районі Київщини навколо землі постійні інтриги. Останню затіяв заступник голови Управління земельних ресурсів. Він зник і прихопив із собою гербову печатку.

Сергій Сергієнко, голова Управління земельних ресурсів Обухівського району: «На дзвінки не відповідає, а зв’язку немає. За місцем проживання його немає. Нами складені акти про його відсутність і попереджена прокуратура, що він зник з печаткою».

Із достовірних джерел стало відомо, що проти зниклого посадовця вже порушили кримінальну справу. Ані міліція, ані прокуратура про його пошуки не розповідають. Керівництво управління, тим часом, докладає максимум зусиль, щоби вирішити ситуацію. Втім, робота стоїть, і люди в черзі не дають проходу.

Григорій Пономарьов, пенсіонер: «Щоби отримати кадастровий номер на земельний участок і дачу приїжджаю сюди. Кажуть, державний акт виконаний не по формі і не вірний. Тепер для того, щоби отримати кадастровий номер, тут повинні поставити на форму печать, а її нема».

Та за словами правознавців, черги – то не найстрашніше. За місяць із гербовою печаткою можна багато чого наробити.

Едуард Багіров, правозахисник: «Появляются документы нотариально заверенные, какие-то договора, судебные решения, появляются различные документы правового характера, которые меняют права собственности на землю».

Коли державна установа відновить роботу – наразі невідомо. Ніхто не знає коли покарають розшукуваного посадовця. І чи покарають його взагалі. Адже 2006-го він уже вчиняв те саме. Тоді йому все зійшло з рук.