Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 березня 2009, 13:00 Суди
На Одещині юні вандали зруйнували 14 могил
На Одещині юні вандали зруйнували 14 могил

Зруйновані пам’ятники на цвинтарі – результат нічних розваг неповнолітніх. Таким чином молоді люди самостверджувались, виказуючи неповагу до людської пам’яті і скорботи.

Четвірка друзів з Іллічівська після пиятики вирушила на міський цвинтар. Тут, на центральній алеї, молодики ламали хрести та руйнували надгробки. Найстарший Михайло показує, що відбувалося тієї ночі: вандали не зважили на барельєфа героя Радянського Союзу, видерлись йому на плечі, сміялися й стрибали.

Галина Іванівна, мешканка міста Іллічівська: «Это вообще варварство, это издеватели какие-то, а не люди. Их надо судить за это. Так оставлять не надо».

Володимир, мешканець міста Іллічівська: «До такого чтоб додуматься, это ж наше прошлое. Вот отец у меня здесь, дед, могилы… У нас такого не было. Наоборот, это память наша».

Усі затримані - віком від 14-ти до 17-ти, живуть у благополучних родинах. Двоє ходять до місцевої школи. Слідчі кажуть: батьки не можуть пояснити, що штовхнуло дітей на злочин.

Олександр Логвиненко, заступник керівника Іллічівського МВ міліції: «В настоящее время возбуждено уголовное дело по статье 297 - надругательство над могилой. А также будет в дальнейшем возбуждено по статье 296 – хулиганство, так как городское кладбище является общественным местом».

Наруга над могилами – не поодинокий випадок на Одещині. Місяць тому у місті Балті міліція затримала трьох нероб, які буквально знищили алею слави воїнів-афганців. Тоді це обурило півміста. Один з затриманих – раніше судимий.

Затриманий: «Ударил памятник, с ноги ударил. Он упал. – А с какой целью ты это сделал? С каких побуждений? Ты кого-то знал из этих людей? – Сожалею, что это сделал. – Ну, слава Богу, хоть сожалеешь уже».

Двох малолітніх варварів з Іллічівська раніше теж притягали до відповідальності - за грабіж. Тоді з них зняли свідчення і відпустили. Тепер стражі порядку поглядають на статтю 194-у - навмисне знищення чужого майна. І в каятті правоохоронці сумніваються: кажуть, підліткова цинічність вражає.

Олександр Логвиненко, заступник керівника Іллічівського МВ міліції: «Они даже пояснить не могут, почему они пошли на такой факт, не могут объяснить. Каются, но, честно говоря, я им не верю».

Згідно з Кримінальним кодексом, за нищення могил та надгробків затриманим світить до 5-ти років. Чи стане на заваді юний вік затриманих, згодом скаже суд.

Оксана Піднебесна, Влад Величко, Одесса, НТН