Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 березня 2009, 19:19 Суди
Подробиці затримання скандально відомого судді Ігоря Зварича
Подробиці затримання скандально відомого судді Ігоря Зварича

Екс-голова Львівського апеляційного суду переховувався у своїй квартирі у Львові на вулиці Тарнавського. Його честь до останнього не збирався здаватися й намагався втекти. Операцію замаскували під звичайне гасіння пожежі. Вона тривала не більше 20-ти хвилин. Альфівці під’їхали на пожежній машині.

Після того, як кинули димову гранату, увірвалися водночас у двері й у вікно. Деталями затримання ділиться львівський журналіст Микола Савельєв, який випадково став свідком спецоперації.

Микола Савельєв, свідок: «Йому дозволили попрощатися з рідними. Там в помешканні була дружина, була мама дружини. Ну, і я так розумію, дитина. Дозволили зібрати речі. Я з одним альфівцем розмовляв, який проник в помешкання. Вони заскочили через вікно. Та група, що заскочила через вікно, одразу відкрила решітку. Пройшли через решітку. Група зайшла, і пан Зварич сховався за вішалкою. Вони кажуть: добрий день, пане Ігор. Він змінив зовнішність. Відростив таку борідку».

Схоже, екс-суддя не сподівався побачити незваних гостей, що порушили сімейну ідилію. Спочатку Зварич заховався за вішаком, а згодом намагався втекти дахом.

«Його честь» продемонстрував таку спритність, що його довелося знімати за допомоги пожежної драбини.

Микола Савельєв, свідок: «Дуже жалібно плакала мама дружини. Нащо ви його забираєте, він людей не вбивав. Виглядав він дуже розгублено і дуже знервовано. Я думаю, прослідкували, що він прийшов додому. Ну, хата стояла на контролі. Хтось подзвонив, куди треба, приїхали, звідки треба, і забрали гарячо любимого Зварича».

Де три місяці переховувався екс-суддя - ані в СБУ, ані в Генпрокуратурі поки що не розповідають. На фотографіях, зроблених мобільним телефоном у мить затримання, видно, що Ігор Зварич змінив зовнішність. Відростив бороду, а на голові навпаки – поменшало волосся. Сам Зварич, колись говіркий, не відповів на жодне запитання. Нині найпопулярніша тема для львівських плітників - чи доживе суддя Зварич до законного покарання. Надто серйозні справи за участі надто серйозних людей розглядав колись очолюваний ним апеляційний суд. А ще три місяці тому, під час прес-конференції судді, Зварич неоднозначно натякнув – за собою потягне всіх.

Ігор Зварич, екс-голова Львівського апеляційного суду: «Якщо будуть вислови інших шановних панів Львівської області, інших областей України, наголошую, всіх владних кабінетів. Дійсно, мною робилися постійно записи. Оскільки справи в більшості випадків були політичні. Я можу наголосити лишень за останній період, це виборчі справи по містах, областях і районах, це справи, які стосуються податкових інспекцій, Служби безпеки України».

Арешт Зварича може стати тільки початком операції «чиста мантія». Адже в Генпрокуратурі переконані – після скандалу хабарництво у Львівському апеляційному адмінсуді пустило ще міцніше коріння.

Володимир Жербицький, слідчий Генпрокуратури: «У нас есть достоверные данные, что судьи продолжают брать взятки, но завуалировано. В три раза, в четыре раза цены завысили за степень риска, так называемого. Если они брали раньше в кабинетах, то теперь через посредников, где-то, как говорится, в лесу, чтоб никто не видел, в землянке». Наступного дня після затримання суддю-колядника доправили до Печерського райсуду Києва. Там мають вирішити, що робити із затриманим далі. Зазвичай, це відбувається швидко, та цього разу все затяглося на кілька годин. Пан Зварич реалізував своє конституційне право на захист, тому судді довго чекали на його адвоката. Довелося навіть залучити ДАЇвців, аби ті допомогли захисникові доїхати без зупинок.

Марина Остапенко, речник СБУ: «Слідчі Генеральної прокуратури продовжують розслідувати цю справу. Хочу подякувати Генеральній прокуратурі за сприяння у пошуках і затримці пана Зварича».

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львів, НТН