Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2009, 11:51 Суди
Горе-мати морила малюка голодом і холодом
Горе-мати морила малюка голодом і холодом

Ще кілька днів, і він помер би від холоду й голоду. Врятували хлопчика завдяки втручанню міліції та працівників служби у справах дітей. Миколка зростав у товаристві тарганів і маминих друзів-наркоманів. У бруднющій квартирі в Моршині, серед розкиданих пляшок і недопалків.

Одяг і їжу для хлопчика приносили сусіди та працівники моршинської служби у справах дітей. Адже всі гроші, отримані на малюка, його мати пропивала разом зі своїми приятелями. І все це - на очах півторарічного малюка.

Оксана Білкун, сусідка: «Умови були страшні. Ну, навіть не то слово, що страшні, а надстрашні. Тому що за дитиною взагалі нагляду ніякого не було. Постійно там збиралися алкоголіки, наркомани. І дитина сама по собі. По підлозі, голенька так лазила. І їсти нічого там в них не було в хаті. Горілка, випивка, співи. І більше нічого».

Сусіди розповідають, що після народження сина жінка поводилася цілком нормально. Та коли батька Миколки вже вшосте затримали за наркотики, молоду маму ніби замінили.

Оксана Бариш, лікар-педіатр Моршинської міської лікарні: «Не раз зверталися до неї, щоби вона більше приділяла малому. Останнім часом дитина перебувала на лікуванні з приводу запалення лімфатичних вузлів у Львові, де проходила операцію. Вона до кінця лікування не відбула. Я зверталася за допомогою до міської ради, щоб допомогли знайти ту маму. Вона прийшла на перев’язку, а далі знов щезла».

Правоохоронці попереджали жінку: якщо вона й далі не дбатиме про хлопчика, її позбавлять материнських прав. Та вмовляння не допомагали.

Ярослав Марчишин, дільничний інспектор Стрийського МВ міліції: «Їй неодноразово робилися зауваження мешканцями будинку щодо догляду за дитиною. Громадянка відповідних висновків з цього не робила. Наоборот, агресивно відносилася до мешканців будинку, погрожувала їм».

Коли жінку попередили, що відберуть у неї Миколку через суд, вона втекла з міста. Правоохоронці кілька днів розшукували їх, проте марно. І мама, і син мов у воду пірнули.

Через кілька днів горе-матір таки затримали. Вона приїхала до Моршина, щоб отримати грошову допомогу в банку.

Марія Мочарська, керівник служби у справах дітей Моршинської міської ради: «Вона розповіла, що дитину переховує в селі Кавсько. Тоді спільно з працівником міліції і з лікарем ми приїхали туди, де побачили дитину в жахливих умовах. Дитина знаходилась, фактично, це не хата, це був хлів. Дитина була взагалі, животик в неї вже почав пухнути від голоду. Дитина була в дуже, ну, тяжкому стані. Фактично, вже було запалення легень. І дуже холодна була».

Медики кажуть, якби малюк пробув у цьому холодному хліві ще кілька днів, його не врятували б. Миколку одразу ж доправили до Стрийської лікарні.

Оксана Салдан, лікар-педіатр Стрийської ЦРЛ: «Прибув він і легко вбраний, як на зимову пору. І все було нечистим, звичайно. Ну, і працівниками лікарні було принесено все, що треба зразу ж на другий день. За тиждень часу ми відмітили явну позитивну динаміку. Залишкові явища пневмонії ще утримуються, але хлопчик активний, апетит покращився».

У лікарні розповідають: спочатку хлопчик нагадував перелякане звірятко. Вочевидь, далося взнаки товариство постійно п’яної матері й її агресивних друзяк. Та згодом малюк зрозумів – у лікарні йому зла не заподіють. Тепер у нього є тепле ліжечко, чистий одяг і багато іграшок.

Мати жодного разу синочка не провідала. Зате щодня приїжджає дідусь. Уже кілька років він піклується про двох старших Миколчиних братиків. Вони в інтернаті, а вихідними - гостюють у старого.

Забрав би до себе й молодшого внука – та доглядати за малесенькою дитиною йому вже не до снаги. Тепер долю хлопчика вирішуватиме суд.

Зіновій Плечій, керівник Моршинського МВ міліції: «Матеріали по залишенню батьківських прав направлені в Стрийський міськрайонний суд. І суд остаточно вирішить питання по цьому, щоб залишити дану громадянку батьківських прав, так як вона не доглядає дитину так, як належить».

Окрім того, вчинками безвідповідальної матері вже зацікавилася місцева прокуратура.

Галина Лемішко, Юрій Котоус, НТН