Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 січня 2009, 17:24 Суди
Вашу машину заблокували у Києві? Це незаконно!
Вашу машину заблокували у Києві? Це незаконно!

Гість Києва литовець Евалдас нервово курить. Столиця зустріла його з товаришем не надто гостинно - машину заблокували.

Евалдас, гість столиці: «Мы приезжие, возможно, что я буду на самолет опаздывать, человека отвозить, если так заблокируют, что мне тогда делать?»

Він залишив автівку біля магазину. Каже, паркувальника ніде не було, а про існування талонів навіть не здогадувався. За кілька хвилин повернувся - за цей час працівники «Київтранспарксервісу» встигли надіти на колесо краба.

Працівник «Київтранспарксервісу»: «Згідно інструкції ми діяли, у нас інструкція нормальна. Автомобіль не должен знаходиться на парковочному майданчику без оплати».

Щоб зняти блокування - плати 200 гривень. Аргументи прості – литовці порушили правила паркування.

Евалдас, гість столиці: «Я прошу, чтобы сняли, они говорят, что сейчас вызовут эвакуатор».

Такі дії працівників «Київтранспарксервісу» незаконні – наголошують правники.

Тетяна Монтян, правозахисник: «Їм байдуже чи правильно ви припаркувалися. Головною ідеєю цього бізнесу – це зробити якомога більше бабла з лохів вухастих».

Якщо машину заблокували або евакуювали, можна апелювати до статті 265-ї Кодексу про адмінпорушення. Де чітко зазначено: при недотриманні правил стоянки затримання транспортного засобу не передбачається. Та й визнати водія винним може тільки суд. Паркувальники лише мають право скласти акт, зняти «краба» та подати позов до суду.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції міста Києва: «Може готувати позов до суду, як сторона, що ставить блокиратор, так і людина, яка побачила у себе на машині блокиратор. Може позиватися до суду, написати заяву і вимагати матеріальних, або навіть моральних якихось збитків».

Тетяна Монтян, правозахисник: «Пересічній людині значно простіше віддати гроші відразу, ніж бігати по судах і намагатися їх повернути, єдине, що може зупинити цих людей, це зняти блокиратор самому та увезти його з собою в якості трофею».

Саме так українці порадили гостям столиці. От тільки блокиратори ставлять розумно – до ніпеля не дотягнутись. А тому литовці вирішили не сперечатися – віддали гроші.

Утім, є ще й пасивний спосіб боротьби з блокуванням. Після восьмої вечора паркувальники власноруч знімають все обладнання – закінчується робоча зміна. Проте не варто забувати – вночі працюють евакуатори. То ж аби уникнути неприємностей, фахівці радять своєчасно платити і не залишати машину в недозволених місцях.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.