Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 січня 2009, 12:29 Суди
Незаконне використання радіотехніки може вилізти боком
Незаконне використання радіотехніки може вилізти боком

Таксі залишилося без радіо, місцеві жителі – без Інтернету. Віднині нелегальним радіозв’язком не користуватимуться.

Олександр Бондаренко, керівник відділу Українського держцентру радіочастот: «Існує певна система проведення радіомоніторингу. Вона має як стаціонарну базу, так і мобільні комплекси по всій Україні. І ці структури проводять контроль електрообстановки на місцях».

За допомогою такої машини й виявили радіопорушників. Всього в Києві – 10 таких автівок. Є вони в кожному великому місті. Щодня об’їжджають околиці в пошуках порушень. А порушити закон про радіочастотний ресурс України – значить змайструвати «самопальний» радіопередавач і без жодного дозволу виходити на радіозв’язок. Це небезпечно – переконують фахівці. Такі радіопередавачі не мають своєї зареєстрованої хвилі. Тому деякі з них можуть навіть авіації зашкодити.

Олександр Бондаренко, керівник відділу Українського держцентру радіочастот: «Вони можуть впливати на дію інших радіоелектронних засобів і спеціальних служб. Тобто втручатися в їхню роботу і зашкоджувати діям МВС, пожежній охороні, МНС, швидкій».

Змайструвати елементарний радіопередавач – один день роботи. Для цього потрібно лише спеціальна література. Її придбати не складно. А також деталі, які можна купити у магазинах електроніки.

Радіоаматорством Сергій займається змалечку. Приймачі та передавачі – його друге я.

Сергій Філько, радіолюбитель: «Ось є у нас така версія аматорська, складено власноруч. Працює на відстані метрів сто і на частоті 88 МГц. Тобто, якщо влаштувати певну частоту, то можна десь там, поклавши в сусіда під ліжком, можна його слухати в ефірі».

Скільки таких штукенцій напаяв – уже не згадає. Говорить – приємно, коли ти сам його зробив, а воно потім говорить.

Вивчити радіонауку можна за звичайними книжками. Тут і розкажуть, і покажуть, як складати. Хоча книг зараз мало, а які є – радянські.

Юристи, законотворці й чиновники радіопростору за таку діяльність погрожують відповідальністю.

Користування радіочастотним ресурсом України без належного дозволу чи ліцензії або з порушенням правил тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією зазначених засобів і пристроїв... На посадових осіб та суб`єктів господарської діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто, радіолюбителям їхнє хобі може обійтися, мінімум, у 20 тисяч гривень. А, наприклад, фірму-таксі за неузгоджене використання радіозв‘язку можуть оштрафувати на цілих 60 тисяч. У силу закону Сергій вірить. Але щоразу сподівається – пронесе.

Сергій Філько, радіолюбитель: «Є таке. Але потужність оцього приймача зовсім маленька. Тому це нікому виявити не вдасться».

Або реєструйте хвилю, або ми вас обов’язково знайдемо – запевняють охоронці радіопростору. Процедура ж реєстрації, кажуть, дуже проста.

Андрій Яковенко, керівник управління Українського держцентру радіочастот: «В данном случае лицензия на использование радиочастотного ресурса даже не требуется. Заявитель обращается непосредственно к нам. Ну и с теми документами, которые указаны в статье 41 закона Украины об радиочастотных ресурсах».

Борис Сачалко, Віталій Савенко, НТН