Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 січня 2009, 12:59 Суди
Війна освітян: учителі повстали проти завуча-розбишаки!
Війна освітян: учителі повстали проти завуча-розбишаки!

Вчителька фізики Ольга розповідає, як стала жертвою завуча-забіяки. Це сталося 2 роки тому. Начальниця її облаяла та вдарила.

Ольга Опацька, постраждала вчителька: «І тут біля передньої сходинки я зупинилася, повернулася до неї і вона мені дала ляпаса. Повія, ти вже вся синьо-зелена. Бидло. Отакі слова…»

Денис Харчук, речник ГУ МВС у Львівській області: «Була проведена перевірка, в результаті якої було відмовлено в порушенні кримінальної справи, оскільки тілесні ушкодження отримала незначні. В подальшому ті матеріали були витребувані судом…»

Бориславський міський суд заборонив Юлії Сердюк обіймати посаду завуча школи. Однак в грудні минулого року Львівський обласний апеляційний суд поновив учительку на посаді. На знак протесту педколектив вирішив не розпочинати нову чверть й оголосив страйк. Тепер діти сидять за партами, але уроків не проводять.

Юлія Сердюк, завуч загальноосвітньої школи №7: «Вони зацікавлені в моєму звільнені і вони можуть говорити що завгодно».

Завуч, яку звинувачують у рукоприкладстві, каже – все наклеп. Адже на її посаду зазіхають. Тим часом через кількарічні чвари психологічна атмосфера в школі така, що батьки переводять дітей до інших навчальних закладів. А три місяці тому повісився 14-річний учень. У передсмертній записці він звинуватив вчительку математики.

Юлія Сердюк, завуч загальноосвітньої школи №7: «Дитину довели до самогубства. Я стверджую це. Я в цьому класі викладала. Я чудово знала цей клас і чудово знала ту дитину».

Освітянська війна потрохи розповсюджується на решту шкіл Борислава, застерігає шкільний психолог Валентина Старовойтова. Вона впевнена: саме це призводить до жертв. Торік, через конфлікти, вистрибнула з 9 поверху вчителька історії 4-ї бориславської школи.

Валентина Старовойтова, психолог ЗОШ №4 міста Борислава: «Не було службового розслідування. Намагалися все скрити. Однак ми – її товариші – вважаємо що вона так вчинила через переслідування».

Поки наставники чубляться, учні не знають, чи то радіти, що немає уроків, чи сумувати. Лише запевняють: їх ніхто пальцем не торкався.

Марта, учениця школи: «Наприклад, я не пам’ятаю, не було в нас в класі…»

Анатолій, учень школи: «Не було такого. Щоб у нас в класі, не били нікого…»

Судова тяганина обіцяє бути затяжною – бориславський міський відділ освіти звернувся до Верховного суду, щоб той усунув Юлію Сердюк з посади завуча. А поки вона виконуватиме свої обов’язки.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львівська область, НТН.