Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 грудня 2008, 13:22 Суди
Відключення теплопостачання тепер морозить прокуратуру
Відключення теплопостачання тепер морозить прокуратуру

Зниження тиску газу, відключення кількох ТЕЦ і, як наслідок, холод у квартирах. Услід за економічною кризою та подорожчанням іноземної валюти, кияни дістали чергового удару нижче пояса – кілька днів мерзли у власних квартирах.

За кілька днів до відключення породілля Людмила привезла додому новонароджене немовля. Вночі практично не спала: хвилювалася за здоров`я сина.

Людмила, мешканка міста Києва: «Нашому хлопчику дуже тяжко. Тому що квартира дуже холодна, сушемо, де тільки прийдеться. За ніч не встигають висихати ні пелюшки, ні повзунки».

Окрім відключення тепла ледь не сталася ще одна прикрість – Київенерго залякало киян імовірним відключенням електроенергії. Причина та ж сама – борги.

Юрій Гладишев, технічний директор «Київенерго»: «Технически выверенный шаг. Когда отключали тепло, мы проинформировали власть о ситуации, которая сложилась».

Чималий стрес під час відключення тепла пережили МНС-ники. Змерзлі люди ризикували отруїтися чадним газом від домашніх плит або згоріти від займання електричних обігрівачів.

Віталій Кропивницький, заступник керівника ГУ МНС України міста Києва: «Перевели особовий склад на посилений режим, резервну техніку підготували для залучення в разі виникнення НС».

Кілька десятків електрощитових від іскріння нагадували феєрверки, але жодної пожежі через коротке замкнення у Києві не зафіксовано. Серйозно постраждала лише одна людина. Чоловіка із власної квартири забрали до лікарні. Діагноз – обмороження. Зараз із ним усе гаразд.

Тепло в квартирах таки з‘явилося, а прем‘єрка Юлія Тимошенко та мер Києва Леонід Чернівецький загрузли у взаємних звинуваченнях – хто винний у ситуації. Пани чубляться, а НАК «Нафтогаз» і дотепер не отримав грошей за постачання газу. Ситуація з відключенням може повторитися. Правозахисник Вадим Махницький упевнений – у холоді в радіаторах і трубах винні, перш за все, самі кияни – самі ж обирали собі мера. Лише частина з того, що люди платять за квартиру, потрапляє до постачальників. Решта безслідно зникає. А відключення – акція залякування перед імовірним підвищенням квартплатні.

Вадим Магницький, правозахисник: «Есть такое мнение, что вот это образцово-показательное отключение наиболее населенных спальных районов от тепла и горячей воды – это был определенный фактор давления господина Черновецкого и Киевской администрации, связаные с грядущим повышением тарифов с нового года. Что, вот видите, недостаточно средств, и мы вынуждены вас отключать».

«Тимчасовий льодовиковий період» пережила не тільки столиця, а й Львів. Там містяни за п’ять років заборгували близько шістдесяти мільйонів гривень.

Андрій Садовий, львівський міський голова: «Я б хотів, щоб все-таки розум панував і не робилися такі експерименти під час опалювального сезону. Тому що це, по-перше, заборонено законом про теплопостачання і це заборонено здоровим глуздом. Тому що я не можу зрозуміти, коли відключають опалення в дитячому садочку, школі і дитячій лікарні. Чим це пояснити?»

Як львівська, так і київська мерія обіцяють – такого більше не буде. Натомість, загроза домашніх холодів стоїть тепер перед Житомиром. Місцева влада повідомила, що гарантувати спокій може тільки до двадцятого грудня. Пересічні громадяни відчувають власну безправність і розуміють, що нічим зарадити не можуть. Адже більшість тих, хто кілька днів залишався без тепла, справно платила за комунальні послуги. Юристи кажуть – позиватися на такі відключення до суду сенсу немає: дуже дорого та й забере чимало часу. Єдине, що можна зробити, вимагати перерахунку.

Григорій Лопатін, юрист: «Необхідно звернутися до ЖЕКу із заявою про те, що з такого-то по таке-то число не було гарячого водопостачання і не було повноцінної температури. Після цього ЖЕК на наступний місяць має врахувати ті непостачання і видати нову платіжку».

Осторонь проблеми в Києві не залишилася прокуратура. Саме вона своїм приписом змусила відновити теплопостачання. Правоохоронці розпочали перевірку діяльності столичної мерії та обіцяють з‘ясувати – хто насправді створив борг перед «Нафтогазом» та дослідити всі грошові потоки від пересічних громадян до постачальників енергоносіїв. Винних обіцяють суворо покарати. Містяни ж своє «фе» можновладцям можуть виказати тільки на виборах мера. Решту ж часу доводиться терпіти, мовчати та чекати на нові владні витівки.

Олексій Бєльський, Олександр Дем`яненко, Кирило Коротких, НТН