Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 грудня 2008, 10:53 Суди
Складна судова справа: матір вбито, доньку зґвалтовано
Складна судова справа: матір вбито, доньку зґвалтовано

Чорні дні в родини Ніни Твардовської почалися ще навесні. Зі сльозами на очах жінка згадує, як однієї квітневої днини зникла її тридцяти-чотирирічна донька Олена.

Ніна Володимирівна, мешканка міста Києва: «Ми були на дачі, а їй нада було аналізи здавать. Вона й каже, мама, ми поїдемо і я здам аналізи, і приїдемо. Це була середа. У п’ятницю вона мені дзвонить без скількогось десять утра – мама, я вже все здала і їду додому».

Але того дня жінка не повернулася. Не з’явилася вона і у своїй київській квартирі, де чекали родичі. На пошуки зниклої тоді мобілізували чи не всю районну міліцію. Та ба. На цім біди Твардовських не закінчилися. Минув місяць і пропала вже тринадцятирічна дочка Даша.

Леся, тітка зниклої дівчинки: «Она пошла мусор выносить и не вернулась. Не берет трубку, когда я звоню, а только мне отсылает сообщения. Я поняла, что это что-то неправильно».

В СМС-ках небога повідомляла, що в неї все добре: мовляв, трохи поживе у подруги. Так минув тиждень і схвильована тітка звернулася до міліції, а там за мобільним вирахували місце перебування зниклої.

Дівчинку знайшли аж на Полтавщині. З рідної домівки її викрав респектабельний п’ятдесяти-восьмирічний киянин, на дорогій іномарці вивіз у райцентр, де й утримував у приватній квартирі. На зловмисника тут-таки одягли кайдани.

Дарина, постраждала: «Не раз он меня бил по лицу, за волосы хватал. Лез ко мне, силой меня брал. Я этого человека ужасно боюсь до сих пор. Меня с ним познакомила моя подружка. Эту подружку я знаю с детства. У них были более серьезные отношения. Они встречались и занимались любовью, а он ей за это платил деньги».

На першому ж допиті затриманий зізнався, що причетний і до зникнення Даринкиної матері - він її вбив. Чому - розповіла дівчинка. Мала згадує, як після першого ж знайомства чолов’яга її зґвалтував, а розповідати про це будь-кому заборонив - загрожував порішити сім’ю. Коли Даринка завагітніла, сивий плейбой не приховував серйозних намірів.

Даша, постраждала: «Говорил много раз, я тебя люблю, я хочу, чтобы ты мне рожала ребенка. Я ему отвечала – зачем ты мне вообще нужен. Сколько ему лет, а сколько мне?»

Коли чоловік зрозумів, що не до взаємності, потай організував аборт. Стан дитини не могла не помітити мати. Жінка про все дізналася і, замість звернутися до правоохоронців, почала телефонувати звабнику. Чим підписала собі смертний вирок.

Леся, тітка зниклої дівчинки: «Он позвонил, под предлогом, что покупает у нас машину, хотел встретиться... Встретил ее по дороге, сказал, что я покупатель. Села в машину, он ее привез в лес. Восемь ножевых ранений, вырыл ямку аккуратненько, закопал ее и развел огонь над ней».

Твардовські ще й досі не оговталися від пережитого. Днями їхнього кривдника судитимуть, тож хвилюються, що відомий у столиці підприємець спробує уникнути заслуженої кари. Мовляв, зі справи чомусь зникла стаття про зґвалтування: під загрозою - честь сім’ї.

Володимир Білик, адвокат: «Изначально органы досудебного следствия возбудили уголовное дело по 4-м статьям, а в суд дело поступило только по двум статьям – убийство и развращение малолетки. Это может быть, с одной стороны непрофессиональный подход к расследованию уголовного дела, или же второй аргумент, что все-таки кто-то заинтересован, чтобы эти статьи убрать…»

Знімальна група «Свідка» звернулася до столичної міліції. Там послалися на таємницю слідства: лише повідомили, що називати підозрюваного ґвалтівником немає підстав. Справа, говорять правоохоронці, складніша, ніж здається на перший погляд. А свідчення знайденої дівчинки не варто одразу сприймати за чисту правду. Крапки над "і" має розставити суд. За перебігом процесу спостерігатимуть і журналісти НТН.

Андрій Герко, Аркадій Моос, НТН.