Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 грудня 2008, 11:00 Суди
Працівників Львівського автобусного довели: вони готові страйкувати
Працівників Львівського автобусного довели: вони готові страйкувати

Усе, що вони хочуть – це потрапити на робочі місця і працювати. Хоча вже вісім місяців людям не дають зарплатні – вони справно щодня ходили на завод. Досі в них БУЛА РОБОТА.

Григорій Фільварський, працівник заводу: «Один наказ видали з сьогоднішнього дня. Десь до першого січня до нового року – за свій рахунок. А потім другий наказ зачитали – з нового року до 25 січня».

Від сьогодні понад тисяча «ЛАЗівців» відправлено у відпустку без збереження зарплатні. Та у профкомі не згідні – кажуть - порушено трудове законодавство.

Марія Красневич, голова профспілки працівників Львівського автобусного заводу: «Профком вчора, коли був поданий наказ на погодження розцінив, що це є порушення, тому що вимушений простій не з вини працівника. Оплачується дві третіх тарифної ставки або окладу. Це є 113 стаття закону України «Про працю». А якщо без збереження зарплати, то повинно бути заява працівника за погодженням з адміністрацією».

Серед неписаних, але рекомендованих психологами, правил для роботодавців – не звільняти людей перед святами. Адже саме такої пори відчай охоплює найдужче. Власники Львівського автобусного заводу – російські інвестори – вже давно розпочали «бої без правил» з працівниками. Їм від квітня цього року не видають зарплату.

Іван Вацлав, працівник підприємства: «Хоче гроші заробляти, хоче принести додому, іде новий рік, свята, Миколая. Ми всі прийшли заробити гроші жінці чи дітям. Чоловік приходить до дому – що приніс, нічого не приніс!»

Безпідставна затримка зарплатні - це не тільки смертний гріх, згідно з християнською мораллю. Це ще й злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність, пояснює юрист Богдан Лукашик.

Богдан Лукашик, юрист: «Кримінальний кодекс передбачає кілька альтернативних видів покарання. Є штраф, є позбавлення права займати керівну посаду, це є обмеження волі і таке інше».

Проте тих, хто «відсидів» через заборгованість зарплатні - немає. Змагатися з керівниками потужних приватних підприємств – річ невдячна. Потрапити на територію заводу не зміг навіть представник прокуратури.

Юрій Босяк, помічник прокурора: «Зараз приїде керівництво, і ми будемо вирішувати тут на місці. Чому не виплачується заробітна плата людям? Я прийшов зі сторони людей-скаржників».

Навіть влада ображеним людям може допомогти лише порадою.

Микола Кміть, голова Львівської облдержадміністрації: «Мої бажання і мої пропозиції колективу – подавати на це в суд».

Водночас працівники підприємства кажуть – справи автобусного заводу з реалізацією продукції не такі погані, як пояснює керівництво. Людям твердять - машин ніхто не купує, та вночі їх кудись вивозять.

Працівники підприємства обіцяють страйкувати, перекривати дороги. А за потреби виламувати двері та бити вікна на рідному заводі. До в’язниці за це потрапити не бояться – кажуть - там їх бодай годуватимуть.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львів, НТН