Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 грудня 2008, 13:10 Суди
Тотальна чистка судової системи у Львові
Тотальна чистка судової системи у Львові

Щоб «доторкнутися» до недоторканих довелося збирати інформацію по крихтах упродовж восьми місяців – розповідають у Львівському управлінні СБУ. Підставою для масштабної операції став випадок із головою місцевого апеляційного адміністративного суду Ігорем Зваричем. Його впіймали на особливо великому хабарі. Після того оперативники отримали санкцію на обшуки в помешканнях та офісах сімох суддів. Результат – два лантухи грошей.

Анатолій Матіос, керівник УСБУ у Львівській області: «Провели у семи суддів Львівського апеляційного адміністративного суду обшук по місцю роботи та проживання, вилучено мільйон доларів та 2 мільйони гривень. Моменти вилучення ще тривають, обшуки продовжуються».

Оперативники деталей операції не розголошують. Надто оберігають інформацію про суд та суддю, який дав санкцію на обшуки – щоб унеможливити на нього будь-який тиск. Адже в упійманих суддів-перевертнів залишаються важелі впливу.

Анатолій Матіос, керівник УСБУ у Львівській області: «Арештувати, затримати або позбавити волі ми не можемо. І це є велика біда українського законодавства, що є певні священні корови…»

Суддя-підозрюваний Ігор Зварич зараз перебуває у лікарні. Ще під час обшуку, розповідає представник Генпрокуратури, він ліг на підлогу і вдав із себе хворого. Це типова поведінка високих посадовців, коли їх звинувачують у хабарництві.

Володимир Жербицький, керівник відділу генпрокуратури України: «Коли їх притягують за корупцію до відповідальності, тоді вони становляться хворими, навіть із себе роблять дурних, яким треба в психбольницю. Коли пригає суддя, закривається мантією, а потім ложиться на пол і прикидається, що він нічого не соображає. Навіть каже, де мої якісь папірці були, якби ви подивились со сторони, ви б подумали, що то з психбольници».

Це вперше викривають систему суддівської корупції, кажуть представники Генпрокуратури. І додають - вилучили цілі таблиці – де було вказано, яке рішення і по якій справі прийняти. Однак, народові ці схеми давно відомі, запевняє журналіст Омар Узарашвілі.

Омар Узарашвілі, журналіст: «От вони сказали, що вперше почули, що існує ціла схема, по яких вирішуються судові питання. Це для людей не секрет. Принаймні, в кримінальних справах розцінки є, скільки за кожен рік, щоб менше дали платити судді».

А сам суддя, якого упіймали на хабарі, додає журналіст, вважається на Львівщині одним з найсправедливіших.

Омар Узарашвілі, журналіст: «Він вважався одним із найдосвідченіших суддів. І найлюдянішим – щоб про себе не забути. І так питання вирішити, щоб ніхто не був незадоволений».

У Львівському Апеляційному адміністративному суді про мішки із грішми говорити не хочуть. Відбуваються формальними професійними фразами.

Ольга Давид, керівник прес-служби Львівського Апеляційного адміністративного суду: «У нас в країні існує презумпція невиновності, і будь-які звинувачення мають бути доведені в суді. Будуть захищатися в суді».

Тим часом оперативники запевняють – це лише початок полювання на перевертнів у мантіях – обшуки тривають.

Вікторія Галицька, Михайло Заярнюк, Львів, НТН