Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 грудня 2008, 10:52 Суди
Браконьєри знахабніли: цілий табір побудовано для вилову риби
Браконьєри знахабніли: цілий табір побудовано для вилову риби

Лігво просто вразило наших кореспондентів, які півгодини діставалися катером до безлюдного на перший погляд острова. Свій замаскований прихисток викрили самі ж винищувачі природи. Вони відпливали на човні й були помічені інспекторами рибохорони. Те, що побачили на березі, вкрай здивувало.

Рибінспектори говорять, що тут люди жили не менше року. Туалет, душ. Браконьєри дивилися навіть телевізор.

Віктор Черевко, інспектор держрибохорони: «Присутня лопата, якою з лунок льод вибирається, саночки висять, з зими люди були тут».

Анатолій Тумановський, інспектор держрибохорони: «Подивіться! І трава попроростала всередині в шалаші, вона ж не могла за місяць прорости, і ота конопля».

23 роки працює на території Ландшафтного парку нижньоворсклянський дільничний інспектор Віктор Тимцуник. Чоловік каже, бачив чимало, але такого нахабства не пригадує.

Віктор Тимцуник, дільничний інспектор: «Це ж понятно, воно під чиєюсь кришею було, так нагло, шо табір був цілий побудований. Це вже через чур… Браконьєр як працює, ночам ховається, когось боїться, а тут, здається, люди нікого не боялись. Цілий табір, знаряддя, замаскований причал».

За кількістю риби в сітках інспектори оцінили збитки у 7 тисяч гривень. За їхніми словами, виявляти браконьєрів нелегко. Інколи доводиться вдаватися до хитрощів.

Анатолій Тумановський, інспектор держрибохорони: «Допустім не по формі одівся, беру спінінг, тихенько вроді би на удочку ловлю, підкрадаємся і ловим. Весною, коли риба на нерест іде, ловлять електроудочками. Придбали мощний мотор, доганяєм на мощних моторах».

Анатолій Тумановський з колегами та міліцією залишилися на острові в засідці. Чекають на мешканців села навпроти. Це вже Дніпропетровська область. Не виключають, що ті можуть і відстрілюватися.

Анатолій Тумановський, інспектор держрибохорони: «За 6 років роботи мене 12 раз обстріляли з рушниці комсомольські електроудочники».

Віктор Черевко, інспектор держрибохорони: «Будемо чекати, хтось появиться за рибою. До житла хтось вернеться».

Інспектори сподіваються таки когось затримати. Але потім буде чи не найважче - треба ще довести їхні злочинні дії.

Віктор Тимцуник, дільничний інспектор: «Під`їде він, буде валять, скажем як в народі, «дурня» і важко доказати, що це вони були причетні до вилову риби. Вже якщо і приїде, то з метою тільки розвідки, попробуй затримати. Важко ще, що друга область, а там важче працювати».

У разі затримання проти браконьєрів порушать кримінальну справу. Але покарання незначне. До прикладу, цього року порушили 10 справ за незаконний вилов риби на цій території. І всі обвинувачені відбулися умовним покаранням.

Сергій Блавацький, Максим Кривошеєв, НТН