Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 грудня 2008, 12:55 Суди
Правоохоронці все частіше страждають від можновладців
Правоохоронці все частіше страждають від можновладців

У жовтні цього року лейтенант міліції Скомарівський і прапорщик Скотинюк затримали на вулиці нетверезого агресивного чоловіка. Його доправили до Подільського РУВС, де з’ясували – п’яний Ярослав Стручок - помічник прокурора Подільського району.

Службовця допитали й відпустили. А за три тижні дізналися – проти пе-пе-ес-івців порушили кримінальну справу. Стаття – перевищення службових повноважень.

Михайло Скотинюк, інспектор ДПС Подільського району: «Чоловік перебував у такому стані в громадському місці, що ми мусили його затримати. Попередивши перед цим, що він чинить правопорушення, і проти нього буде застосовано фізичну силу та спецзасоби. Я вважаю, що ми вчинили правильно. І те, що проти нас порушили кримінальну справу – було м’яко кажучи здивування».

Справа набула резонансу завдяки присутності під час рейду телевізійників. Невдовзі керівництво відправило у відставку майже всю верхівку прокуратури Подільського району. Утім, несподівано дісталося й пе-пе-есівцям. Хоча відеозйомка чітко зафіксувала - затриманого не били й не катували, кримінальну справу порушили. Певно вирішили вдавати веселого за поганої гри й виробити в патрульних інстинкт – хай у якому стані працівник прокуратури, чіпати його зась!

Вадим Магницький, правозахисник: «Сотрудники одного ведомства – это может быть прокуратура, МВД, СБУ, врачи, они никогда, даже если их коллега совершил преступление, грубо говоря, не сдадут его. Сотрудникам правоохранительных органов наводить порядок, поддерживать при таких нарушителях неприкасаемых, практически невозможно».

Ще один випадок, коли правоохоронці постраждали під час виконання службових обов`язків, стався у Києві три роки тому. Тоді в Деснянському районі затримали «перевертнів у погонах». Шістьом міліціянтам інкримінували цілу низку статей, зокрема здирництво, зловживання службовим становищем і катування затриманих.

Майже рік тривало слідство, а по тому суд кілька разів надсилав справу на дорозслідування. І лише наприкінці жовтня оголосили вирок – усім дали по п`ять років позбавлення волі, але трьом - із відтермінуванням виконання. Адвокат засуджених упевнений – справу сфабрикували, а покарали лише за непрямими ознаками.

Ідан Алієв, адвокат: «Когда они вышли на крупного наркоторговца, об этом знают все и в суде об этом рассказывали. Их просто в течение нескольких дней задержали, и задержали с пафосом. Это заказное дело. На тот момент, когда они были задержаны, министр Луценко начал кампанию по очистке ОВД от так называемых коррупционеров, но коррупционеры остались на своих местах».

Іноді правоохоронці, які не можуть поступитися своїми професійними принципами, гинуть поза роботою, на дозвіллі. Отак, у Дніпродзержинську лейтенант Денис Тамчук не зміг пройти повз бійки, що виникла біля кав`ярні - кинувся розбороняти дві агресивні компанії. Це коштувало йому життя. Денис дістав кілька дужих ударів по голові битками. До свого двадцятип`ятиріччя не дожив менше місяця.

Ігор Чухлебов, в. о. керівника Заводського РВ міліції міста Дніпродзержинська: «Один эпизод из практики. Человек подозревался в убийстве. Он выпрыгнул за ним со второго этажа и задержал его. Ну, в принципе, нормальный сотрудник был, характеризовался положительно».

Одразу після фатальної бійки міліціянти затримали більше десятка її учасників. Звинувачення висунули п`ятьом.

Євген Суреєв, керівник Дніпродзержинського МУ міліції: «Поскольку телесные повреждения работнику милиции были нанесены битой, кроме того, там у одного из участников был пневматический пистолет, который также в настоящее время изъят. В связи с этим их действия были квалифицированы помимо причинения тяжких телесных повреждений, повлекших смерть, еще и как хулиганские действия».

На дорозі негативну реакцію зазвичай викликають ДАЇвці. Ніхто не бажає викладати кількасот гривень за порушення правил руху. Для пересічних громадян «людина з жезлом» – цар і бог. Для еліти ж - співробітник ДАЇ, здебільшого, порожнє місце. Можновладці, силовики порушують правила і залишаються безкарними.

Едуард Багіров, правозахисник: «Кто бы он ни был: министр, депутат, судья… он не имеет права достать свое удостоверение и показать, вот, я вот такой крутой и мне позволительно использовать двойные стандарты! Пусть остальные ездят по правилам, а я буду на встречную выезжать, на красный проезжать. Нет, таких крутых больше не будет! Буду говорить об этом постоянно, называть фамилии, должности, опубликую «черный» список, чтобы знали, кто в Украине считает других членов движения быдлом, а кто равноправными партнерами на дороге».

Елітні порушники часто не тільки нехтують ДАЇвцями, а й лають їх, ба, навіть, б`ють. Узимку дві тисячі сьомого на трасі Київ-Запоріжжя два пости намагалися зупинити БЕ-ЕМ-ВЕ ікс п`ять. Джип мчав у напрямку Черкас зі швидкістю майже сто п`ятдесят кілометрів за годину, водій не зважав на всі вимоги зупинитися. Перервали гонитву при в`їзді в місто – правоохоронці заблокували дорогу. Сержант Сергій Бочаров підійшов до автівки й попросив показати документи. У відповідь кермувальник дістав посвідчення народного депутата, облаяв та вдарив міліціянта.

Сергій Бочаров, сержант міліції: «Він пред`явив мені посвідчення народного депутата. На запитання, чому він не зупинився на вимогу наряду, що стояли до цього, водій відреагував, вдаривши мене дверима, вискочив з автомобіля і почав дьоргати за одежу».

Володимир Корешков, керівник ВДАЇ в Черкаській області: «Вийшли охоронці з автомобіля, була отримана команда від водія автомобіля БМВ, від пана Костенка, вдарити інспектора, що і було зроблено».

Українське суспільство не ідеальне, і досить часто ні пересічні громадяни, ні правоохоронці не можуть усвідомити, що порядкувати на балу має лише закон, тоді в державі ніколи не страждатимуть невинні.

Олексій Бельський, Аркадій Моос, НТН