Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 листопада 2008, 12:26 Суди
У Харкові цілу сім’ю викидають на вулицю
У Харкові цілу сім’ю викидають на вулицю

Голі стіни, навіть кахлів на кухні немає. Родина Гвашевих готова до примусового виселення, чекає судових виконавців.

Телефонна розмова з судовими виконавцями: «Скажите пожалуйста, вы сегодня будете выезжать на квартиру 42? - Нет, завтра. - А по какой причине? Можно узнать? - У нас в чем собственно трудности? Просто сегодня приезжает президент. И милиции тяжело будет быть там. А без милиции мы не сможем этого сделать».

Вчора у Харкові перебував президент. Завдяки візиту родина отримала відтермінування. Щоправда, тільки на день: міліцію кинули на охорону, тож виселяти нікому.

Марія Гвашева, мешканка міста Харкова: «Нам вчера позвонили и сказали, чтоб мы вывезли всё. Иначе сорвут двери. На всё наложат арест, и мы уже ничего отсюда не заберем».

Зранку в квартирі з’явилася нова власниця у супроводі судових виконавців та міліції. Розповідає: уклала угоду з головою родини про довічне утримання. Всі свої зобов’язання виконала. Відколи чоловік помер, має право на його власність.

Олена Горюн, нова власниця квартири: «Я за ним ухаживала, и всё это было решено на суде. Были предоставлены доказательства, а не голословные утверждения. Чеки на то, что мы покупали лекарства на очень большую сумму. Пришла медсестра, которая доказала, что мы её нанимали, чтобы она делала уколы».

Чоловік хотів скасувати угоду, розповідає Марія Гвашева. Навіть до суду звернувся, але до рішення не дожив. Його справу продовжила родина. Кажуть, головним аргументом у суді було те, що насправді зобов’язання про довічне утримання Олена Горюн не виконала. Жодної допомоги від неї хворий чоловік не отримав.

Олена Гвашева, мешканка міста Харкова: «Я первый раз их увидела в суде. Они пришли на всё готовое. Когда мы 10 месяцев над хозяином квартиры - он парализованный. Мы ухаживали, его кормили, мыли, делали всё, что нужно. Лекарства покупали, врачей вызывали. Они в это время отдыхали на море».

На переконання юриста Юрія Куща, причина стара, як світ – недосконале законодавство. Приміром, на те, щоб продати квартиру, дозвіл дружини необхідний. А от на таку угоду – ні.

Юрій Кущ, юрист: «Без предоставления жилплощади выселяются лица, которые самовольно заняли это помещение. И второй вариант - это когда своими действиями лица ломают и рушат помещение, в котором проживают. Ни одно из этих оснований не подходит под эту семью. Поэтому я считаю, что суд принял незаконное, антиконституционное решение выселить их просто, в никуда».

Сергій Савченко, дільничний інспектор міліції: «Я всё прекрасно понимаю. Но есть решение суда, в котором ясно и понятно написано – «оскарженню не підлягає».

Дільничний інспектор та судові виконавці говорять, людей шкода, але закон понад усе. Отже, мають звільнити житло.

Ганна Силаєва, В’ячеслав Душка, Харків, НТН