Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 листопада 2008, 19:02 Суди
Оператор «Свідка» на одній із вулиць Львова знайшов пістолет
Оператор «Свідка» на одній із вулиць Львова знайшов пістолет

Наш колега не розгубився, підібрав її і здав у міліцію. Власника пістолета знайшли одразу ж. День тільки-но розпочинався - близько 9-ї ранку група виїхала на зйомку. На вулиці Науковій оператор Михайло Заярнюк, який був за кермом автівки, зупинився на «червоне світло». Зазирнувши у дзеркало, Михайло побачив таке, що й не одразу повірив власним очам.

Михайло Заярнюк, оператор: «Я глянув в дзеркало заднього виду і під низом, на коричневій землі, щось чорне звернуло увагу. Я придивився, а це пістолет. Ну, перше враження - жах, здивування».

Роздумувати було ніколи – світлофор показував «зелене», водіям ззаду уривався терпець. Михайло швидко, але обережно, підібрав пістолет. Каже, зробив це з двох причин.

Михайло Заярнюк, оператор: «Жах перед тим, що зброя може попасти в руки дитини, підлітка. В мене самого син 19 років. Зброя не повинна валятись. Тому що зброя завжди притягує, зброя завжди провокує. Я й сам люблю зброю. Вона приємна на вигляд, на дотик. Я його взяв так, як в кіно – двома пальцями».

На якусь мить охопило бажання залишити пістолета собі, - зізнається оператор. Однак здоровий глузд взяв гору і він негайно зателефонував до міліції.

Тримати при собі неідентифіковану зброю, з якої могли когось вбити, не надто приємно.

Володимир Цікало, керівник відділу дозвільної системи та ліцензування УГБ ГУ МВС у Львівські обл.: «Перед нами пістолет, пристрій вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. Це українського виробництва Форт 12 Р. «12» означає цифра, що 12 патронів сюда входить, а «Р», що то резина».

За маркою та номером правоохоронці знайшли власника. З етичних міркувань не розповідають, хто це, де і ким працює.

Володимир Цікало, керівник відділу дозвільної системи та ліцензування УГБ ГУ МВС у Львівські обл.: «Зв’язалися ми з тою людиною, яка втратила той пістолет, викликали сюди, він написав нам заяву про втрату. І як він сам пояснив, що йшов з нічної зміни, зовсім в тверезому стані, просто був замучений. Сумочка, в якій він тримав пістолет, просто розійшовся замок, і нечаяно втратив його».

Цьогоріч на Львівщині загубили три десятки пістолетів та рушниць. Це на тридцять тисяч громадян, які мають дозвіл на володіння зброєю.

З кожним роком таких людей стає більше, - кажуть правоохоронці. До мисливських крамниць черг немає, але й покупців не бракує, - розповідає продавець Віктор. Найбільшим попитом користується зброя, перевірена часом.

Віктор, продавець зброї: «Пістолет «Макарова», виробництва ще з часів Радянського Союзу. Там ліпший метал, тому люди на то дивляться. А пістолет «Форт» - сучасний».

Озброїтися можна за ціною від дев’ятисот до чотирьох тисяч гривень. Однак придбати може тільки певна категорія людей, які психічно здорові, ненаркозалежні та не відбували покарань.

Володимир Цікало, керівник відділу дозвільної системи та ліцензування УГБ ГУ МВС у Львівські обл.: «Це правоохоронні органи та їх близькі родичі, це журналісти, державні службовці, члени з охорони громадського порядку державного кордону, військовослужбовці».

Однак хто б це не був, за втрату нестиме відповідальність. Власник «Форту», найімовірніше, відбудеться штрафом і пістолета йому повернуть. Чоловікові пощастило, - кажуть у міліції. Адже у випадках, коли з загубленої через недбалість рушниці або пістолета когось вб’ють, на власника чекає кримінальна відповідальність.

А от оператора програми «Свідок» міліціянти застерегли – не варто брати до рук зброї, що валяється на дорозі. Для цього є номер «02».

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Юрій Котоус, Львів, НТН