Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 листопада 2008, 14:03 Суди
Українка намагалися незаконно вивезти за кордон 2-річну дитину
Українка намагалися незаконно вивезти за кордон 2-річну дитину

На піший перехід у пункті перепуску в Шегині вечірньої пори прийшли жінка з дівчинкою, розповідають прикордонники. Під час перевірки документів начебто все було гаразд.

Дворічна дитина – рідна, і про неї є запис у паспорті. Та замість обов’язкової письмової, завіреної нотаріусом, згоди батька на перетин малою кордону, молодиця надала свідоцтво про смерть чоловіка. Прикордонники одразу побачили, що перед ними підробка.

Леонід Хома, керівник відділу контролю Мостиського прикордонного загону: «Виникли сумніви щодо дійсності даного документа і самого взірця. Після поглибленого вивчення було встановлено, що даний документ було підроблено. Під час опитування матері цієї дитини вона зізналася, що придбала даний документ за 450 доларів у місті Києві».

Василь Замчала, ст. оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей: «Дану довідку про смерть жінка пояснює тим, що вона купила в невідомого чоловіка, оскільки її чоловік після розлучення не дав дозволу для ввезення малолітньої дочки в республіку Польща. Батько спочатку уникав їхньої зустрічі, а потім взагалі з ним втратила зв’язок і немала спільної мови, спільного зв’язку».

Жінка розповіла, що йшла до Польщі на екскурсію. Правоохоронці вже дізналися, що батько дитини живе в місті Гусятині Тернопільської області. Матеріали справи передали тамтешній міліції.

Порушницю з дівчинкою відпустили додому. Якщо її вину доведуть, покарають умовним терміном. Тим часом прикордонники припускають, що жінка може бути звичайним човником, що заробляє на різниці цін в Україні й Польщі. Маленьку ж дитину брала для того, щоб пройти поза чергою та вивезти більше товару. Це, мовляв, налагоджена схема.

Леонід Хома, керівник відділу контролю Мостиського прикордонного загону: «Жителі прикордонних районів, які прилеглі безпосередньо до цього пункту пропуску, мотивуючи тим, що нема з ким залишити дітей, ходять з дітьми через державний кордон. Ту кількість товару, яку вони переносять, вони розраховують на дитину. В основному, це тютюнові вироби. Отримуючи якийсь процент на життя».

Відсутність або підробка документів, пояснюють прикордонники, теж не рідкість. Лише цього року вони не дозволили незаконно вивезти за кордон майже 300 дітей.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львівська область, НТН.