Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 листопада 2008, 11:26 Суди
В Україні «оселилася» чергова партія нелегалів
В Україні «оселилася» чергова партія нелегалів

Співробітники СБУ спільно з правоохоронцями викрили чергову спробу переправити підпільних мігрантів на Захід. Цього разу проїхати Україною транзитом намагалися пакистанці.

Оперативники довго супроводжували мікроавтобус, аж поки не переконалися, що в ньому таки нелегали.

Микола Жукович, керівник ЦЗГ ГУ МВСУ в Київській області: «При пересадці з одного автобусу у інший у Згурівському районі були затримані нелегали, перевізники та людина, що супроводжувала їх. Він рухався попереду і оповіщував про наявність на дорозі міліціянтів».

Пізніше схопили й організатора транзиту. Та правоохоронці припускають, що учасників злочинної схеми значно більше.

Поки триває розслідування, пакистанці живуть у Згурівському райвідділі. На правоохоронців не скаржаться. Враженнями про Україну не діляться. Мовляв, не встигли нічого побачити, адже їхали переважно вночі.

Мухаммед Алі розповідає: через громадянську війну на батьківщині та безробіття вирішив шукати ліпшої долі на Заході. Парубка підтримали й родичі. Вони й дали грошей на дорогу.

Мухаммед Алі, громадянин Пакистану: «Знайти людей, що допомагають виїхати, не клопіт. Мої родичі назбирали 19 тисяч доларів. Звісно, така поїздка - це великий ризик. До Росії ми прилетіли легально. Далі через Україну планували потрапити до Європи. Але тут нас арештували ваші поліціянти».

За словами правоохоронців, транзит - типова схема переправки нелегалів, яка не дуже подобається іноземцям.

Микола Жукович, керівник ЦЗГ ГУ МВСУ в Київській області: «Київська область - одна з таких областей, куди з Росії нелегали потрапляють на західні кордони і потім до країн Євросоюзу. Більш легально потрапляють до Росії по гостьовим візам на якісь конференції. Там їх збирають у групи, нелегально перетинають кордон. Потім знову формують у групи і супроводжують по Україні».

Від початку 2008-го в Київській області затримали вісім гуртів. Це близько сотні осіб із різних країн.

Останню партію доправлять до спеціального чернігівського притулку. Там пакистанці чекатимуть, доки їхня держава знайде кошти на повернення своїх громадян на батьківщину.

Олександр Дем’янчук, Дмитро Денисов, НТН