Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 січня 2016, 20:59 Службові злочини
Ліс біля столиці роздають під забудову чиновникам замість героїв АТО
Ліс біля столиці роздають під забудову чиновникам замість героїв АТО

200 гектарів Биківнянського лісу роздали під забудову. Вирубати сотні дерев Київрада погодилася ще за часів мерства Леоніда Черновецького, утім, нинішня влада скандальне рішення не відмінила. Кому віддадуть ліс? Що там хочуть збудувати? Та чи готові мешканці Биківні без бою віддати ліс під спилювання?

Биківнянський ліс - під пилку! Величні сосни, яким понад півсторіччя, планують вирубати.

Валентина Чорнобай, киянка:

- Живу я тут з 72 року. Ліс нас і кормив. Ми ходили по гриби, по ягоди. Діти наші тут гуляли, воздухом дихали. А тепер єслі оце вирубають, буде вторая Троєщина, второй Харківський масив. Засиплять, загадять. Ми хоч трохи щось бачили, а діти наші нічого не будуть бачить.

Валентина Срібна, киянка:

- Вони хочуть знищити весь ліс, вирубать, ліс, які садили мої батьки, моїх батьків вже нема в живих, а вони посадили цей ліс, для нас, для дітей, а тепер мої діти чим будуть дихать? Мої внуки?

Данило, школяр:

- Якщо не буде лісу, куди ми будемо ходити до природи, гратися?

Вирубати сімдесятирічні дерева Київрада погодилася ще за часів мерства Леоніда Черновецького: з 2007-го по 2010-й. Тоді депутати  вирішили віддати під забудову 200 гектарів лісу.

Тетяна Андрєйшина, киянка:

- Там отримали ділянки прокурори, чиновники, депутати, на яких підставах був розданий ліс - повинна розбиратися прокуратура.

Люди плекали надію, що новий мер Віталій Кличко відмінить скандальне рішення попередників і дерева не чіпатимуть. Однак цього не сталося. Нинішня міська влада пояснює свої дії тим, що ліс планують роздати учасникам АТО, афганцям і родинам Небесної сотні. По 10 соток кожному. Але точної кількості ділянок чиновники назвати не можуть.

Володимир Бондаренко, керівник апарату Київської міськдержадміністрації:

- Представникам АТО виділено 22 земельні ділянки, для героїв Небесної сотні 11, по афганцям і параолімпійцям не готовий коментувати.

Активісти ж певні: під благородною метою маскується банальний дерибан землі. Адже ділянки вже роздають, і зовсім не бійцям АТО. Місцеві мешканці показують докази того, що наділи в Биківнинському лісі отримують чиновники міської адміністрації.

Тетяна Андрєйшина, киянка: 

- Рішення київської міської ради про передачу громадянці Кохан Оксані Григорівні у приватну власність для будівництва. Кохан Оксана Григорівна, це, вибачте, за які заслуги перед країною чиновники земельних ресурсів КМДА отримують десять соток лісу?

Натомість самі учасники АТО говорять, що не отримали ще жодної ділянки!

Володимир Сакун, учасник АТО:

- Дали отписки воїнам АТО, інвалідам, що їхні заяви розглядаються, є група, щоб ці питання вирішати - і всьо, поки що не розглянули, поки що жодному атошнику, інваліду, сім'ям загиблих не дали цих ділянок.

У мерії виправдовуються: розпочали роботу погоджувальної комісії, що має затвердити детальний план території Биківні. 24-го січня обіцяють оголосити рішення: забудовуватимуть ліс чи ні.

Володимир Бондаренко, керівник апарату Київської міськдержадміністрації:

- Земельний план не передбачає вирубування дерев, тобто якщо у вас росте деерво і воно не передбачене для вирубування, ви його не чіпаєте. Кожден буде будувати будинки як хоче, тобто вирубуввати будуть - побачимо.

- Так чекайте, ви ж говорите, що не будете вирубувати, а тоді що будете? 

- Чистого поля там не буде.

Мешканці ж Биківні категорично проти знищення лісу. Люди дивуються, чому чиновники, наприклад, не забудовують сусідню промзону. Активісти кажуть, що вирубати дерева не дадуть у жодному випадку! Якщо доведеться - стануть живим щитом.