Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 жовтня 2015, 22:22 Службові злочини
У Миколаєві син померлого героя звинувачує чиновників у мародерстві
У Миколаєві син померлого героя звинувачує чиновників у мародерстві

У Миколаєві набирає обертів гучний скандал. Місцеві чиновники забрали нагороди героя Радянського Союзу вартістю у сотні тисяч доларів. Їх власник, генерал-майор авіації, людина-легенда, Михайло Федорович Шишков - помер місяць тому. Але у чоловіка лишився спадкоємець, його син. Утім, незважаючи на це, пам'ятні здобутки поцупили просто під час похорону. Начебто для того, щоб зберегти пам'ять про героя. Зазначу, що одна з нагород коштує більше ста тисяч доларів! Тож які насправді цілі переслідують миколаївські можновладці?

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Це будинок, в якому жив останній Герой Радянського Союзу в Миколаєві - Михайло Федорович Шишков. Тут навіть є відповідна табличка на стіні. А ось вікна фронтовика - на другому поверсі. Квартира трикімнатна. Там тепер живе син - нині єдиний спадкоємець.

Серце героя перестало битися на 94-му році життя. Михайло Шишков - людина-легенда, генерал-майор авіації. За свої подвиги під час Другої світової військового льотчика нагородили численними орденами та медалями. На його рахунку десятки бойових вильотів, не раз торпедував бойові кораблі ворога.

- После смерти отца абсолютно все поменялось.

З почесним громадянином Миколаєва прощалося все місто. Витрати з організації похорону взяла на себе місцева влада.

Віктор Шишков, син Героя СРСР:

- Когда отец умер, сюда пришло очень много людей. Одни представляются, что они представители воинской части, другие - музея, третьи еще чего-то представляют.

Син показує фото, на якому батько в кітелі з бойовими орденами. Герой надягав його лише на великі свята. Тож коли авіатор помер, чиновники порадили ховати героя саме в ньому.

Віктор Шишков, син Героя СРСР: 

- Сказали: надо хоронить в кителе, но награды мы снимем. Будем нести их на подушках. И в этот же день мы их отдадим. Написали бумагу, но без печати. Там было 12 орденов и штук 5-6 медалей боевых.

Але минув уже місяць, а Віктору Михайловичу медалей батька досі не повернули! Мало того, з родинного альбому зникли військові фотографії генерала Шишкова.

- Военных я уже ни одной не вижу. Вот. Пусто. Они куда-то исчезли. Половины нету.И грамоты, больше 12 штук, исчезли.

Виявилося, нагороди Героя Радянського Союзу зберігали в кабінетах Миколаївської міської адміністрації. Віктор разом з адвокатом неодноразово намагалися повернути ордени. Але чиновники категорично відмовлялися віддавати нагороди. Дійшло до того, що синові фронтовика навіть погрожували.

- Я не знаю этого человека, он мне сказал, что лучше с нами не шутить. Может, чиновник какой-то.

Після марних спроб повернути те, що належить родині Шишкових, Віктор дійшов до мера Миколаєва. Той сказав - про проблему чув, але запевнив, що не має до неї жодного стосунку.

Юрій Гранатуров, Миколаївський міський голова: 

- Я так отголоски слышал, но принципиально не вмешивался.

- Почему?

- Потому что частным образом они сделали, без меня.

Юрія Гранатуров пообіцяв сину героя, що нагороди йому повернуть.

Юрій Гранатуров, Миколаївський міський голова: 

- Вы не переживайте, никуда ваши награды не денутся. Слава Богу, что они в таком надежном месте находятся.

- А в каком они находятся?

- А, так они в главном нашем музее? Как Виктор Михайлович предлагал? Да? В день смерти…

- Тогда я ничего не понимаю.

А ось це - перший заступник мера Миколаєва - Юрій Андрієнко. Саме його син авіатора підозрює у привласненні нагород. Чиновник показує стос паперів. Тут і звернення спадкоємця з проханням повернути ордени, і навіть документ про відкриття кримінального провадження за фактом шахрайства. Але чиновник запевняє, що вони просто зберігають нагороди.

Юрій Андрієнко, перший заступник мера Миколаєва:

- На временное хранение, подчеркиваю. До того момента, когда Виктор Михайлович официально вступит в наследство. Это будет через пять месяцев. Месяц со дня смерти МФ прошел.

Та після скандалу, про який довідалися журналісти, нагороди з чиновницьких кабінетів дивним чином опинилися в музеї.  

- И вот, собственно: ордена, медали, фотографии, вот мы выложили, в центре зала, в центре экспозиции.

- Похоже, что они. Но все равно я переживаю за сохранность. Я бы хотел их взять себе.

Проте повертати медалі й ордени Віктору Михайловичу ніхто наміру не має.

Директор музею:

- Они редкие, все номерные. В нашей коллекции таких орденов нет. Мы коммерческую составляющую в этом вопросе никогда не видим.

Все було б мирно, якби не орден Ушакова. Це флотська нагорода часів Другої світової. На чорному ринку вона коштує до ста шістьдесяти тисяч доларів. 

Світлана Спасенко, адвокат Віктора Шишкова: 

- Для меня до сих остается загадкой - почему работники горисполкома так активно, совершенно незаконно удерживают награды у себя. Пока жив наследник, только он вправе распоряжаться этими наградами, Горисполком даже по закону о державних нагородах України - он вообще не есть участником процесса этого.

На могилі батьків Віктор Шишков пообіцяв за будь-яку ціну повернути нагороди легендарного батька.