Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 серпня 2015, 23:58 Службові злочини
На Одещині лікарів, винних у смерті породіллі та дитини, обіцяють притягти до суду
На Одещині лікарів, винних у смерті породіллі та дитини, обіцяють притягти до суду

Троє лікарів, яких звинувачують у смерті немовляти та породіллі, вже до кінця тижня сидітимуть на лаві підсудних. Трагедія сталася в грудні 2014-го року в місті Роздільній, що на Одещині. 23-річній вчительці музики замість діагнозу некроз яєчника встановили харчове отруєння. За добу в лікарні Ганна Магера втратила дитину, а потім померла й сама. Рідні небіжчиці звернулися до прокуратури. Вимагали притягти до відповідальності двох гінекологів та лікаря приймального відділення. Адже вони продовжують працювати.

Тих страшних днів подружжя Тулейбич не забуде ніколи. Вони так чекали на онука, їхня 23-річна Ганна мала народити первістка. Проблем зі здоров'ям не мала. Регулярно відвідувала лікаря. Та вранці 13 грудня їй заболів живіт, піднялася температура та різко впав тиск. Після обстеження медики повідомили: у пацієнтки з вагітністю все гаразд, то звичайне харчове отруєння. Та за добу Ганни не стало. Двоє гінекологів і лікар приймального відділення помилилися з діагнозом. Насправді у неї був некроз яєчника. У жінки почалося зараження крові. Навіть тоді районні лікарі не ризикнули оперувати пацієнтку.

Лариса Почтаренко, заступник керівника Роздільнянської районної лікарні:

- На момент, когда вы присутствовали при осмотре, признаки септического шока имели место быть?

- Да, но не критические.

Оперували Ганну вже одеські хірурги. Вони вжахнулися станом жінки.

Микола Тулейбич, батько померлої жінки:

- Мы зашли в отдельную палату, и он сказал: мы не знаем, что там, и местные врачи нам тоже не могут сказать. Поэтому есть два варианта. Либо делать операцию, что нет гарантий, что она выдержит. Либо пусть вот так лежит и умирает. Все, два варианта!

Та батьки Ганни до останнього вірили в диво, але його не сталося.

Марія Тулейбич, мати померлої жінки:

- Операция, говорят, прошла успешно. Ну она там приходит в себя. Мы уже так успокоились. А минут через сорок они вышли и сказали: вашей девочки не стало.

Тепер рідні вимагають покарати лікарів, які своєї вини у смерті молодої вагітної жінки не бачать.

Тетяна Муравська, в.о. керівника Роздільнянської районної лікарні:

- По результатам нашого расследования все действия медработников совпадали с протоколами, которые существуют сейчас при оказании медецинской помощи населению.

Одеська ж обласна прокуратура заявила про підозру в неналежному виконанні професійних обов'язків трьом лікарям і сподівається найближчим часом побачити їх на лаві підсудних.

Інна Верба, співробітниця Одеської обласної прокуратури:

- Ми відправимо обвинувальні акти до суду для розгляду по суті.

Та попри це, фігуранти скандальної справи - двоє гінекологів і лікар приймального віділення - продовжують працювати. Правоохоронці пояснили чому.

Інна Верба, співробітниця Одеської обласної прокуратури:

- Ця стаття кримінального кодексу не є тяжким або особливо тяжким злочином, за який передбачено законодавством відсторонення від займаної посади. Ми можемо клопотати про це після того, як суд уже винесе вирок.

За неналежне виконання своїх обов'язків лікарям загрожує два роки обмеження волі.