Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 серпня 2015, 00:11 Службові злочини
Справу про викрадення людини досить дивно розслідують в Одесі
Справу про викрадення людини досить дивно розслідують в Одесі

В Одесі просто з кафе троє рецидивістів викрали чоловіка. Вивезли його до Києва та за звільнення вимагали викуп. Нападники представилися співробітниками СБУ та міліції. Спочатку зажадали 10 тисяч доларів, потім ще й переоформити на них автомобіля. Та одеситу вдалося викликати справжніх правоохоронців. Викрадачів затримали, проте двоє з них вже на волі.

Напередодні дикого випадку все було спокійно: Анатолій саме купив собі автомобіль і пригнав Фольксвагена до рідної Одеси. Він сидів з друзями у кав'ярні, коли підійшли двоє чоловіків. Представилися співробітниками міліції та СБУ. Сказали, що його нова машина фігурує у справі про розбій. Мовляв, для з'ясування обставин треба їхати в міліцію. Без задньої думки Анатолій разом із так званими правоохоронцями сів у своє ж авто.

Анатолій Чуриш, постраждалий:

- Я вообще не ожидал. Я спокойно себе сел. Думал: проедем в райотдел, разберемся. Но после того, как меня пристегнули наручником к двери и забрали документы, я реально испугался, говорю как оно есть.

В компанії агресивних незнайомців наляканий чоловік виїхав на Київську трасу, і вони попрямували до столиці. Прикутий до дверей Анатолій навіть не сумнівався в тому, що має справу зі справжніми правоохоронцями.

Анатолій Чуриш, постраждалий:

- Они настолько себя вели, они говорили, обсуждали по телефону дела. То есть я вообще не сомневался, что они сотрудники, потому что они спокойно в общественном месте подошли, предъявили удостоверения.

Більше за все він боявся, що вб'ють і викинуть у кювет. Тож заручник не пручався і погоджувався на все.

Анатолій Чуриш, постраждалий:

- Мы когда ехали, они говорят: если ты хочешь выйти на свободу, надо, чтобы твои родственники передали 10 тысяч долларов. Мои родственники привезли деньги.

У Киеві хлопця тримали у напівпорожній квартирі. Щойно викрадачі отримали гроші, вони наказали Анатолію ще й переоформити на одного з них машину. Для цього треба було телефонувати в Одесу знайомим, щоби привезли документи на автомобіль. Тож заручник одразу погодився: він сподівався, що телефонний дзвінок стане для нього шансом на визволення. Так і сталося. Анатолій зміг натякнути своїм друзям, що його тримають у заручниках. Тож документи на машину привезли не друзі, а київські оперативники та працівники управління внутрішньої безпеки з Одеси. Вони були переконані, що зараз заарештують банду перевертнів у погонах. На справді ж двоє викрадачів виявилися бувалими рецидивістами. А третій - громадянин Сполучених Штатів, хоча родом він із Тернополя. І найдивніше - одразу на місце затримання примчав загадковий незнайомець: він хотів відбити цього американця в правоохоронців. Чоловік на сірому позашляховику й погрожував їм, і намагався підкупити. Перед очима свідків він говорив, що працює у Верховній Раді.

Максим Максимов, свідок:

- Он говорит: 50 тысяч долларов, и вы этого человека не видели. Когда милиция отказалась, он сказал: я за это вас всех уволю, вопрос решу в суде или прокуратуре, санкции по ним не будет. По крайней мере, по американцу я все закрою.

І справді, закрити питання майже вдалося. Але вже в суді, в Одесі.

Марія Тарасова, кореспондентка:

- Нині під вартою лишається тільки один з трьох нападників. Попри попередні судимості та тяжкість злочину, одного з трьох підозрюваних відпустили під особисте зобов'язання. Громадянин США, якого намагалися відкупити за 50 тисяч доларів, вийшов на волю під заставу у 180 тисяч гривень. Прокуратура наголошує - буде оскаржувати усі три санкції.

Міліція кваліфікує дії злочинців як заволодіння чужим транспортним засобом. Чому ж слідчі не звинувачують затриманих у викраденні людини?

Алла Марченко, співробітниця ГУ МВС України в Одеській області:

- Требовали от него выкуп в сумме 10 тысяч долларов за его же автомобиль. То есть его вместе с автомобилем Фольксваген похитили.

Олександр Дорогчі, керівник відділу прокуратури Одеської області:

- Их действия будут доквалифицироваться и, с учетом тяжести преступлений, будет подана соответствующая аппеляционная жалоба.

Нещодавній заручник відпущених бандитів не вірить у справедливе правосуддя. Анатолій упевнений, що поки готуватимуть ту апеляцію, щонайменше двоє його кривдників просто втечуть з країни.