Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 липня 2015, 00:28 Службові злочини
Столичні правоохоронці гальмують розслідування хабарництва у Кловському ліцеї
Столичні правоохоронці гальмують розслідування хабарництва у Кловському ліцеї

Корупційний скандал у системі освіти. Батько першокласниці проти директорки найелітнішого ліцею країни. Він звинувачує педагогів у хабарництві в особливо великих розмірах. Навіть зібрав відео-докази, на яких добре видно, як за право вступити до ліцею керівництво навчального закладу вимагає та отримує гроші. Чому правоохоронці не хочуть чи бояться розслідувати цю справу?

Математика, логіка, читання та, звісно, англійська. До першого класу Євген готував свою доньку дуже серйозно. Він мріяв, аби дівчинка навчалася в одній із найпрестижніших шкіл країни разом із дітьми відомих політиків та підприємців.

Євген, заявник:

- Читали много отзывов, решили поступить в Кловский лицей, очень сильно много языков, английский, французкий.

Вони відвідали ліцей - їм дуже сподобалося. Нервувалися лише через прописку. Потрапити до ліцею тим, хто не живе за кілька кварталів навколо Верховної Ради та адміністрації Президента, майже неможливо.

Євген, заявник:

- Я нашел директора Кловского случайно и задал вопрос - как можно поступить. Она написала на бумажечке - 1,5 тысячи долларов.

Такий "вступний іспит" на платоспроможність дуже засмутив Євгена. Значить, знання - не головне? Він погодився заплатити, аби подивитися - що буде далі. І його разом із донькою миттю запросили на співбесіду. Хоча раніше дівчинка була у списку потенційних елітних школярів аж у третій сотні! Євген вирішив, що правда - дорожча, і написав заяву до міліції. Саме тому він просить не показувати свого обличчя. Бо боїться помсти з боку дорогих педагогів.

Євген, заявник:

- Мы встретились по коррупции, мне сказали - да, все нормально, будем заводить дело, взяли решение в суде и начали действия.

Озброєний прихованою камерою, він пішов до директорки з першою частиною хабара.

Євген, заявник:

- Первый раз я поехал к ней, мне 500 долларов своих, поехал, мы с ней общались, она сказала мне, куда их положить - и я положил.

Здавалося б, відеодоказу має бути достатньо? Але правоохоронці цей запис просто проігнорували. Навіть пропри те, що - увага - чоловік приніс чиновниці позначені спеціальною фарбою купюри! 

- Они посмотрели это видео, им этого было мало - хотели большего.

Він приходив до ліцею ще кілька разів. Відео з такої зустрічі й надав Свідку. Ось він іде коридорами Кловського ліцею. Далі директорка Інна Співакова гостинно запрошує в кабінет, пропонує каву. Спочатку говорять про офіційнй платежі в благодійний фонд навчального закладу. Сума теж немала - п'ять тисяч гривень з кожної дитини щомісяця. Це - більше ста тисяч з класу. На що витрачають такі гроші?

- Из тех 5 тысяч грн, которые вы сдаете каждый месяц, школа там берет в ученический фонд, 10 грн с ребёнка, вот такой мизер. Это все идет на обслуживание вашего класса, то есть вы воду покупаете детям.

Згодом переходять до головного. Чоловік витягає з гаманця гроші та передає директорці. Нагадує про домовленість. Посадовець ховає долари під журнал. Але й ці кадри правоохоронців не вразили. Чому - Євгенові пояснив прокурор. Розмову з ним Євген теж записав. 

- Если состоится нормальный разговор, чтоб он действительно понимал, что человек взял деньги и что-то пообещал, а не просто так вы ему подарили.

У міліції відеозапис із хабарем директорці елітного ліцею також проігнорували.

- Она у тебя не просит, задокументируй нам, что она у тебя будет просить, значит давай сам провоцируй, чтоб она попросила - за что-нибудь.

Справу просто закрили через - увага! - відсутність складу злочину.

Євген, заявник:

- Дело они закрывают, доказательств им мало, со мной они практически не общаются, стоят на своем.

Чи правомірні такі дії правоохоронців, і чи дійсно такого відео недостатньо, аби директорку ліцею хоча б запідозрили в хабарництві та бодай призначили перевірку? Ми поставили ці питання юристу.

Костянтин Глоба, адвокат:

- Вопрос на сегодня не в видео как таковом, видео и заявление потерпевшего достаточно для инициирования расследования, вопос в том, что следствие ничего не сделало, что бы привело к обвинению в итоге директора и судебным разбирательствам. В данном случае является целесообразным проведение таких следственных действий, как допрос потерпевшего, и признание нашего героя, и признание его потерпевшим. Допрос самого директора, получение санкций суда на обыск кабинета директора и жилья, возможно.

Ми пішли у Кловський ліцей, щоб отримати коментар від самої героїні відео - директорки Інни Співакової. До кабінету нас не пустили, мовляв, її там немає.

- Она должна быть, где-то в районо вышла.

- Тобто можна почекати?

- Ну не знаю, может, совещание там какое-то, я не в курсе, вы оставьте свой телефон, мы передадим.

- Будь ласка.

Ми залишили свої контакти. Але дзвінок до самого ефіру так і не пролунав.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- У Кловському ліцеї це не перший скандал за останній час. У 2014-му один із найпрестижніших навчальних закладів столиці прославився на всю Україну як місце, де можна отримувати оцінки, одержати атестат, але при цьоум взагалі не ходити на уроки, при цьому жити й навчаися в цей час за кордоном.

Згідно з даними прикордонної служби, семеро учнів Кловського ліцею протягом місяців або навіть року не були в Україні. Здавалося б - прогульники, але ні - вони справно отримували тут оцінки.

- О, фантастика! Виявляється, по Антону Пригодському - 5 січня 14 року він виїхав рейсом улюбленим дітей олігаріхів Київ-Женева до Швейцарії, а повернувся до Борисполю, за свідченнями, тільки 16.07, тобто півроку Антон Пригодський був відсутній, а він отримував оцінки, от журнал є, всі свідчення.

Тоді справу теж не довели до кінця. Хоча знали про неї навіть у Генеральній прокуратурі. Що ж до цього хабара - адвокати радять Євгену піти до суду, щоб оскаржити дії правоохоронців.