Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 червня 2015, 23:24 Службові злочини
Львівські активісти затримали нетверезими за кермом прокурора та міліційного керівника
Львівські активісти затримали нетверезими за кермом прокурора та міліційного керівника

Двох п'яних правоохоронців за кермом спіймали у Львові. Один - працівник прокуратури, інший - міліціонер. Обидва були п'яні і хто зна, що вони могли накоїти, якби не громадські активісти. Ті переслідували впливових порушників, викликали ДАІ та домоглися негайного тесту на алкоголь. Тож одного винуватця вже навіть звільнили з посади.

Ігор - відомий у Львові активіст. Разом із колегами допомагає міліції патрулювати вулиці. Одного вечора в патрулі побачив просто дикого автомобіля.

Ігор Зінкевич, громадський активіст:

- Кіа Соренто просто почало на мене їхати. Я вільнув, бо, думаю, щось незрозуміло. Були бордюри, були невідомо куда повороти, були незрозумілі повороти. Тобто я зразу помітив, що людина в неадекватному стані.

Ігор вирішив переслідувати небезпечну машину, поки вона не накоїла лиха. Паралельно він викликав на підмогу товаришів і міліцію. Порушник помітив хвоста й почав тікати. Кілька хвилин тривали перегони, доки його машину вдалося заблокувати. Виявилося, що активісти й автоінспектори зупинили не аби кого. Карколомні фінти тим автомобілем видавав працівник прокуратури, заступник керівника слідчого відділу Андрій Осташевський. Прокурор здаватися не хотів - далі побіг на своїх двох:

- Він просто біг і нічого не говорив.

Прокурора наздогнали, скрутили й повезли на медекспертизу. Одразу ж, перед очима у свідків, узяли в нього аналіз на алкоголь. Далі Осташевський, який спочатку так не хотів до лікарні, відмовився її покидати. Правоохоронцям довелося його буквально виштовхувати. На такі пригоди керівництво прокурора відреагувало різко. Його одразу ж звільнили.

Властемира Шкребало, керівник відділу прокуратри Львівської області:

- В особистій бесіді людина дуже шкодує, шо так сталося, Осташевський пропрацював в органах прокуратури більше 15 років, і він цілком розуміє наслідки і резонанс від свого вчинку, бо фактично, як би це не було, це компрометація органів прокуратури.

Натомість родичі Осташевського незадоволені. Вони вперто переконані в його невинуватості. Не вірять ані медичній експертизі, ані відеокадрам.

Людимила Кінзера, родичка затриманого прокурора:

- То була підстава, чи слідкували за ним, чи як. І почалося, шо він п'яний-п'яний. Та не було такого.

Разом із тим, практика свідчить, що п'яні правоохоронці за кермом - то ніяка не дивина. З різницею кілька днів у Львові впіймали заступника керівника Жовківського райвідділу міліції. Історія Олега Маланяка була абсолютно ідентичною до пригод прокурора. Автомобіль міліціонера так само спинили активісти разом із ДАІ. Андрій брав участь у тому патрулі й бачив усе на власні очі. Каже, поведінка правоохоронця була неадекватною: він кривлявся та всіх матюкав.

Андрій Чорний, активіст:

- Замначальника Жовківського РВ біля експертизи матюкався, говорив, що бабки є, що то всьо фігня, що його хтось підставив, що він попалився.

Дмитро Загарія, керівник ГУ МВС України у Львівській області:

- За цим фактом ми призначаємо службове розслідування, за результатами якого безальтернативна міра покарання - це звільнення з органів внутрішніх справ.

Ми намагалися поспілкуватися з обома порушниками при погонах, аби почути їхню думку щодо цих інцидентів. Але ні один, ні другий на зв'язок не вийшов.