Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 березня 2015, 22:58 Службові злочини
У Запоріжжі невідомий в формі "Беркуту" напав на дорожніх активістів
У Запоріжжі невідомий в формі "Беркуту" напав на дорожніх активістів

Їх офіційно не має бути. Вони - вже історія, і безславно стали минулим після Майдану. Але в Запоріжжі всю свою силову майстерність знову показав Беркут. Чоловік у камуфляжній формі з відповідною нашивкою застосував силу до дорожніх активістів.

Запоріжжя. Ніч. На одній із вулиць міста - шарпанина: люди в камуфляжі з автоматами товчуть дорожніх активістів. Вони представляються міліцією і застосовують силу до активістів. Ті зупинилися біля машини ДАІ - хотіли допомогти порадами водієві, якого зупинили. Коли ж людину валять на асфальт, інспектори спокійно спостерігають.

Агресивні люди у формі так і не назвалися й не показали документів. Єдине, що побачили постраждалі - трохи призабутий шеврон на рукаві. Тоді ж, уночі, постраждалий написав заяву до міліції. Тепер інцидентом займається районна прокуратура.

Олександр Куницький, постраждалий:

- Конфликта как такового не было, было нападение со стороны человека с оружием, который не представился, у него была нашивка беркута, кто это такой - на сегодняшний момент выяснить не удалось. Они аргументировали это тем, что мы якобы, по их мнению, представляли какую-то опасность для сотрудников ГАИ и могли бросить в машину гранату - это с их слов.

Юристи в даному випадку вбачають багато порушень з боку правоохоронців. Вони відмовилися представитися й пред'явити документи й неправомірно застосували силу. А головне: такої структурної одиниці, як Беркут, у міліції не існує, тому стояти на блокпостах чи стежити за порядком у формі з написом Беркут міліціонери не мають права.

Дмитро Йовдій, юрист:

- Я, як громадянин України, бачу особу, яка в формі Беркуту, я знаю, що цей стурктурний підрозділ ліквідований, і в мене, як в громадянина, мають бути обгрунтовані сумніви щодо того, що ця людина дійсно є працівником правоохоронного орагану. Це однозначно незаконно, такої структурної одиниці, як Беркут, на сьогодні не існує, і очевидно носити цю форму працівникам правоохоронних органів не можна.

У міліції інцидент коментують неохоче. Нашивку з назвою Беркут на формі парульного називають прикрою випадковістю. Більше обіцяють розповісти після службового розслідування.

Олександр Вовкодав, керівник відділу ГУ МВС України в Запорізькій області:

- Боєць щойно повернувся з чергового відрядження в зону проведення антитерористичної операції, на заміну намоклій куртці він одягнув стару з шевроном колишнього підрозділу, який не встиг зняти. Призначено проведення службової перевірки, про її результати ми обов'язково поінформуємо громадськість.