Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 грудня 2014, 22:51 Службові злочини
Кияни звинувачують Київенерго у шахрайстві
Кияни звинувачують Київенерго у шахрайстві

Зірвали лічильника, звинуватили у крадіжці струму і вимагають доплатити за три попередні роки. Так зі споживачами чинить Київенерго. З мешканців Русанівських садів компанія стягує за електрику додатково 53 тисячі гривень. Люди не погоджуються і звернулися до суду.

- Он бачите, тут у нас лічильник стоїть.

Пані Олена відчиняє дверцята ніші, в якій захований новий лічильник струму. Він тут уже 2-й місяць. Попередній звідси забрали працівники Київенерго. Прийшли і звинуватили людей у крадіжці електрики. Люди й досі в шоковому стані.

Олена Баранова, мешканка м. Києва:

- Він зриває зразу, зрвиає київенерговську пломбу, я кажу: а що ви робите? - Ось це не та пломба! Я кажу: як не та пломба? Вони сказали, шо фальшива одна заводська пломба, я кажу: ну вони однакові.

Звідки взялася фальшива пломба, мешканці не розуміють, лічильник під замком, і його перевіряли кожного кварталу самі ж енергетики. Востаннє - влітку.

Олена Баранова, мешканка м. Києва:

- Він дивився, фотографував все, вони ще переписали номери, тут номери стоять на пломбах, вони кожну пломбу підінімають, дивляться, і все було нормально.

Тепер, крім звинувачень у фальшуванні пломби, людям нарахували борг за 3 попередні роки. Майже 53 тисячі гривень мають віддати Київенерго споживачі, які до цього щомісяця справно платили.

Катерина Михайлівна, мешканка м. Києва:

- Это большая сумма, где возьмем, людям скажем - они скажут: мы все оплачиваем, а такой долг нам втулили, это же немыслимо.

У пошуках правди люди звернулися до суду. Та надій на його позитивне рішення немає. Люди впевнені - все вже вирішили за них. У самому Київенерго до розмови неохочі і посилаються на попередні розрахунки.

Олександр Топал, представник Київенерго:

- По нашим попереднім розрахункам, це було несанкціоноване втручання в коло обліку лічильників. Я не хотів би коменутвати сьогодні по данмоу випадку, я вам скажу коротко: матеріали передані до суду, і тільки рішення суду поставить крапку, хто правий, а хто винуватий.

А роботою нового лічильника в Київенерго задоволені цілком.

Олександр Топал, представник Київенерго:

- Можу сказати, після того, як провели заміну лічильників, споживання даного садового товариства збільшилось рівно в 4 рази.

Олександр Сергієнко, експерт житлово-комунального господарства:

- Як можна там за місяць, за два показати, що воно накручує більш, коли три роки крутили - за пару місяців уже більше. Всі ці аругменти курам на сміх...

Експерт ринку житлово-комунальних послуг не вірить керівництву Київенерго. Така заміна лічильників не що інше, як привласнення грошей киян - переконаний фахівець.

Олександр Сергієнко, експерт житлово-комунального господарства:

- Очевидно, десь у них в цьому районі, Київ розбитий на райони енергопостачання, у них є десь втрати, і скоріш за все, у такий спосіб вирішили компенсувати оці втрати. Це монопольне становище, яке дозволяє Київенерго робити, що воно хоче, що заманеться, от не сподобався їм лічильник...

Лічильник, який забрали в людей, має перевірити незалежна експертиза. Та мешканці припускають - Київенерго вже зробило все, аби він став бракованим.  

- Я коли була на комісії, мені так було заявлено: ви не перша і не остання.