Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 вересня 2014, 00:33 Службові злочини
Каламутна історія навколо Житомиргазу
Каламутна історія навколо Житомиргазу

На Житомирщині міліція втретє за останні півроку приходить з обшуком до Житомиргазу. Цього разу завітала на дочірнє підприємство "Пропан". Йому закидають зловживання зі скрапленим паливом на 30 мільйонів гривень. Керівництво всі звинувачення заперечує і натякає на замовний характер дій правоохоронців.

Під парканом півдесятка вантажівок. На саме підприємство ні пройти, ні проїхати - все перекрито.

- Ми приїхали забезпечувати охорону громадського порядку, всі коментаріі, ми ж говоримо, в управлінні УМВС Житомирської області.

В адміністративному корпусі триває обшук. Міліція вилучає бухгалтерську документацію й електронні носії інформації. Робота компанії, яка постачає скраплений газ у 6 українських областей, паралізована цілком.

Наталія Онищенко, заступник керівника з економічних питань ДП "ПРОПАН":

- Бажання не було чекати, почалися вилучення, почалися техніки комп'ютерної, під цей час були вилучені картки з носіями інфи, а саме флешки, на яких були ключі від клієнтбанка, а тким чином нам паралізували роботу, ми не контролюємо свої фінансові потоки.

Виявляється, щодо діяльності підприємства розпочали кримінальне провадження. Керівництву закидають, що впродовж 2 останніх років воно купувало скраплений газ на аукціонах для населення, а потім продавало не за призначенням.

Руслан Марчук, керівник відділу управління боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області:

- У ході здійснення досудового слідства було встановлено, що службові особи ДП Пропан, ВАТ Житомиргаз протягом 2012-14 років здійснили придбання скрапленого газу  пропан-бутан на спеціальних аукціонах для продажу скрапленого газу для населення, виробництва Украгаз-видобування. В подальшому вказаний скраплений газ був реалізований атвомобільним перевізникам, в результаті чого в тіньовий обіг було виведено суму коштів понад 30 мільйонів гривень.

Ці звинувачення в Житомиргазі називають вигадкою. За такою ж схемою документацію й комп'ютери вже вилучали в них у квітні. Тоді нічого протизаконного міліція не знайшла. На початку вересня без відома компанії правоохоронці взялися до її рахунків. Тепер черговий наїзд - певне керівництво.

Анатолій Власюк, заступник голови правління ПАТ Житомиргаз з економічної безпеки:

- Підприємство зупинилося, і все. На жодні, які б аргументи, наведені нами і фахівцями ДП Пропан, відповідно слідчі органи не зреагували. Упереджене відношення до ПАТ Житомиргаз, до його філій, і складується така думка - це все почалось на протязі цього року, все йде по одній схемі: відкривається Кримінальне провадження, появляється ухвала суду, і після цього обшук.

Задля розблокування роботи компанії вона готова надати всі потрібні документи й допомагати слідству. Поки від цих обшуків страждають лише мешканці 6 областей, куди не можуть завезти газу, й далекобійники - вони годинами простоюють під підприємством, щоб завантажити свої машини. 

- Заблокіровали і все, паралізували роботу, 5 областей паралізували.

- Що ж, роботи не дають, мусимо адаптовуватись, гриби збираєм, рибу ловим.

- Що в нашій старані ще може бути - тіки передел.

Програма Свідок і далі стежитиме за розвитком подій навколо Житомиргазу та його дочірніх підприємств. І чекатиме - чи нададуть врешті правоохоронці докази, на підставі яких компанію підозрюють у зловживаннях.