Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 серпня 2014, 20:58 Службові злочини
Скандал в ліцеї набирає обертів
Скандал в ліцеї набирає обертів

Скандал у Кловському ліцеї в місті Києві посилюється. Адміністрація навчального закладу звинуватила міліцію у безпідставних підозрах і незаконному вторгненні на територію. Слідчий, за яким було закріплене провадження про самоправство посадовців школи, заарештований.

У школах не часто скликають прес-конференції, але у Кловському столичному ліцеї зробили вийняток. Поспілкуватися з пресою вирішила директорка навчального закладу, бо нагальна потреба виникла - після минулої п'ятниці, коли до приміщення завітали правоохоронці й народні депутати.

Кілька співробітників Печерського райвідділу міліції на чолі зі слідчим прийшли до ліцею з судовою ухвалою, щоб вилучити певні документи. Вони потрібні в розслідуванні кримінального провадження, яке розпочато за фактом самоправства посадовців закладу. 

- Що, ніколи людей не звинувачують безпідставно, хіба такого не буває?

Адміністрацію школи обурив прихід як депутатів, так і правоохоронців. Того самого дня написали свою заяву. 

Інна Співакова, директор Кловського ліцею №77:

- В заяві я зверталася з таким проханням про те, що було заважання роботи закладу, було здійснено розголошення персональних даних.

Утім, найбільше педагогам не сподобалося, що правоохоронці були в масках. Мовляв, це негативно впливає на психіку учнів. Дарма, що їх у школі 22-го серпня на час приходу міліціянтів майже не було.

Юлія Ларина, керівник психологічної служби Кловського ліцею №77:

- Дети Кловського лицея, так же как и остальных школ на Печерске, пережили очень трудный год, связано это было с событиями на улице Банковой, Грушевского, у нас под окнами, у нас дети ходили под взрывы гранат. У меня вопрос - что испытывает ребенок, когда мимо него пробегают мужики в балаклавах.

Утім, у міліції кажуть - нічого не порушували.

Юлія Шевчук, помічник керівника Подільського РУ міліції м. Києва:

- Це були співробітники міліції, які допомагали робити цю виїмку, доступ до цих документів.

- Ці балаклави можна було?

- Так. Є заявник, якому відомо про факти перевищення повноважень, точніше самоуправство - там ст 356, цими посадовими особами Кловського ліцею.

Ті документи, по які приходили міліціянти, й досі в навчальному закладі. Це класні журнали. Саме інформація з них може підтвердити підозри правоохоронців. Керівництву ліцею закидають видавання атестатів про здобуття середньої освіти учням, котрі по кілька місяців, а то й роками не відвідували школи, бо були за кордоном! Підтвердження цьому є в матеріалах Державної прикордонної служби - які журналістам демонструють народні депутати.

Ігор Мірошниченко, народний депутат України:

- В цей час, коли вони були відсутні в Україні згідно з даними Держприкордонслужби, але вони значилися такі, які навчаються в школі, вони отримували оцінки, здавали контрольні роботи і отримували атестати про середню освіту.

Директорка всі звинувачення відкидає. Мовляв, про таких учнів знати не знає.

Інна Співакова, директор Кловського ліцею №77:

- Таких звернень від вчителів до мене, що ніхто не відвідує, у мене не було, що хтось не відвідує без поважної причини більше 10 днів.

Утім, минулого разу знімальна група Свідка зафіксувала ці журнали. Й самі високі оцінки учням, які за інформацією прикордонників були за рубежем. До того ж, стали відомі деталі іншої перевірки Кловського ліцею - Державною інспекцією навчальних закладів у квітні цьогоріч. Контролери виявили аналогічні порушення, коли вчителі виставляли оцінки відсутнім на уроках дітям. З'ясування в межах кримінального провадження триває. У школі кажуть - готові передати журнали правоохоронцям і співпрацювати. Але дивним чином слідчого, котрий провадив справу цього елітного навчального закладу, заарештували. Мовляв, в межах іншого дізнання. Але зробили це одразу після відвідин Кловського ліцею.