Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 червня 2014, 22:41 Службові злочини
Укрзалізниця - старі не тільки вагони, а й корупційні схеми
Укрзалізниця - старі не тільки вагони, а й корупційні схеми

Іржаві старі вагони, в яких небезпечно їздити. Обшарпані купе, в яких морозно взимку та спекотно влітку, й недешеві квитки. Такі послуги надає своїм клієнтам Укрзалізниця. Нещодавно призначені очільники відомства запевняють - невдовзі все зміниться, адже розпочинають масштабне реформування. Та тільки пояснити, чому в них ще й досі діють корупційні схеми, з котрих годується родина екс-президента Януковича, нове керівництво не може.

Укрзалізниця - величезна машина по відмиванню грошей. Про це говорять не перший рік. 

Віктор Остапчук, екс-керівник Південної залізниці:

- Сьогодні галузь перебуває у вкрай жалюгідному стані - знос рухомого складу склав більше 90 відсотків. Може, це і жорстко звучить, але держава за всі ці роки ставилася до Укрзалізниці як до корови, яку постійно доїли, але при цьому не годували. І сьогодні вона вже готова відкинути копита.

Дивні речі, за словами експертів, розпочалися ще з призначення нового гендиректора. Адже затверджений кандидат Борис Остап'юк добре відомий своєю попередньою роботою у відомстві: раніше його вже двічі звільняли за грубе порушення трудових обов'язків.

Юрій Ніколов, журналіст-розслідувач:

- Гендиректор Укрзализныци, его помотало там по железной дороге за последние 20 лет, он и там работал, и в Донецке, и во Львове, два раза его снимали с должностей с обвинениями в некомпетентности, его мотало по всей вертикали Укрзализныци, по все стране, и везде к нему возникали вопросы непосредственно у руководства и от подчиненных, тем не менее новая власть решила, что он может претендовать на должность. 

Новий керівник відомства Борис Остап'юк чомусь не зробив навіть найпростішого - не прибрав фірми-прокладки, які просто отримують гроші за вантажні перевезення й потім перераховують їх залізниці. За таку нехитру діяльність і сьогодні посередники отримують три відсотки. Наприклад, вже у травні Укрзалізниця заробила на вантажах 4 мільярди гривень, і 150 мільйонів на рівному місці отримали фірмачі. Є і нововведення.

Працівник залізниці:

- Я вам скажу так - найбільше викручують руки підприємствам, які мають кредиторську заборгованість перед Укрзалізницею. Відкат тут може сягати до 40%. Ви тільки уявіть собі, які суми осідають на рахунках фірм-прокладок, якщо тільки за минулий травень "Перша паливна компанія" провела розрахунки на 333 млн.грн., компанія WOG - на 100 мільйонів, Імпекс - на 79. І це далеко не повний перелік…

За даними фахівців, останні роки мільярди залізничних гривень ішли на благо родини Януковича. Екс-президент уже за межами країни, але в державній компанії нічого не змінилося.

Юрій Ніколов, журналіст-розслідувач:

- Схемы, которые были внедрены предыдущим руководством, на данный момент продолжают существовать в каком-то консервированном состоянии, то есть, ну, руководство объявило о каком-то намерении ликвидировать основные дырки, из которых уходили деньги государственной корпорации, но из этих намерений пока не видно ничего нового, что изменилось. 

Максим Бланк, перший заступник гендиректора Укрзалізниці:

- Да, я подтверждаю, что на сегодняшний день компании, вы их можете называть - семьи, я их называю карманные компании, которые созданы, еще получают платежи, но ситуация поменяется уже в ближайшее время.

До речі, сам заступник гендиректора до квітня цього року в Укрзалізниці не працював. Останнє місце його роботи - фіндиректор закритого акціонерного товариства "Дніпровагонрембуд". 

Працівник залізниці:

- Як тільки Максим Бланк обійняв посаду першого заступника гендиректора Укрзалізниці, один із перших договорів на поставки був підписаний саме із Дніпровагонрембудом.

Джерела інформують, що угоду підписали на 100 мільйонів. 40 - уже перерахували. Відтак, гроші з бюджету й далі висмоктують мільйонами. І якщо злочинні схеми діють, то, вочевидь, це комусь вигідно.

Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції:

- Але чому ці люди, які, очевидно, прокралися, 4 місяці на посадах? Під час цих 4-х місяців вони встигли вкрасти ще кілька десятків мільйонів. Говорити після цього про боротьбу з корупцією - це якесь знущання над нами усіма. Говорити, що схеми зупинилися, а при цьому ті самі компанії, які крали в 2013 році, крадуть зараз - це теж знущання. Це або нас всіх ідіотами вважають, або самі не розбираються.

Тим часом реформи від нового керівництва Укрзалізниці - вже на ухваленні в Кабміні. Один із пунктів документа - скорочення штату приблизно на 30 відсотків. Тож невдовзі кожен третій залізничник може залишитися без роботи.