Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 вересня 2013, 10:21 Службові злочини
Мешканці села Раківця не пускають дітей до аварійної школи
Мешканці села Раківця не пускають дітей до аварійної школи

А от мешканці села Раківця, на Івано-Франківщині, відмовилися пускати своїх дітей до школи. Замість урочистої лінійки там відбулася протестна акція. Люди кажуть: будівля закладу – аварійна, і навчатися в таких умовах небезпечно для життя.

Споруду, в якій доводиться навчатися їхнім дітям, селяни Раківця навіть школою назвати не можуть. Сміх і гріх, кажуть люди. У 21 столітті заклад тулиться у приміщеннях, зведених ще за Австрії понад сто років тому. Аварійні стіни, холод, немає нормального освітлення, грибок пожирає підлогу.

Любов Луцак, мешканка села Раківця:

- Школа розкидана і в сільській раді, і в дитсадку, і там чотири корпуси. З цеї школи діти ходять в столову, діти мокнуть, мерзнуть, ноги мокрі. Туалети надворі. Та дитина піде, перший клас, другий чи четвертий, обмочиться, впаде, і так та дитина сидит мокра.

Нової школи в селі чекають понад чверть століття. Два роки тому тут навіть заклали наріжний камінь під спорудження новобудови. Навчальний заклад на більш як 200 учнівських місць обіцяли здати 2013-го. Та і цього року, і наступного навряд чи його зведуть.

Богдан Нагорняк, голова Богородчанської райдержадміністрації:

- На цей рік передбачено 4 мільйони фінансування, наступного року - 5 мільйонів гривень. Не збудують, тому що вартість - більше 20 мільйонів гривень.

Селяни кажуть: багато малих вже не перший рік хворіють. Грибок роз'їдає не тільки стіни та підлогу старих приміщень, а й організми учнів.

Оксана Шудрава, мешканка села Раківця:

- Старша заробила в школі хронічний пієлонефрит, запалення дихальних шляхів, бронхіти різного виду, обморожені кінцівки. От зараз ніби тепло, а її нудять мізинці.

- Стіни такі гнилі, що я указкою пробив був насквозь.

Люди кажуть: доки влада нової школи не зведе, діти навчатимуться дома. Якщо ж ситуації не владнає - селяни вийдуть на дорогу, яка веде до Президентської резиденції в Гуті - може бодай так їх побачать і почують.